Home Nieuws Turkije wacht twee weken langer met wintertijd

Turkije wacht twee weken langer met wintertijd

Turkije zal pas op 8 november overschakelen op de wintertijd vanwege de veiligheid tijdens de verkiezingen op 1 november. De meeste landen op het noordelijke halfrond hebben de klokken zondagnacht een uur terug gedraaid.

Advertentie

In een verklaring, zegt de informatie- en communicatietechnologieën Autoriteit dat het kabinet besloten heeft om de zomertijd twee weken later dan normaal te beëindigen.

De beslissing leidde tot enige verwarring bij het publiek omdat veel elektrische apparaten, zoals smartphones, automatisch de tijd aanpassen. Op Twitter, werd de zin “Hoe laat is het nu?” trending in Turkije.

Ook Diyanet, het directoraat voor Religieuze Zaken, zei in een verklaring dat de gebedstijden op de gedrukte kalenders niet meer kloppen en dat aan alle gebedstijden tot 8 november een uur toegevoegd moet worden.

Zomertijd werd voor het eerst gebruikt in Duitsland, Ierland en Groot-Brittannië tijdens de Eerste Wereldoorlog om te besparen op kolen. Turkije heeft de zomertijd ingevoerd om zijn klokken gesynchroniseerd te houden met de rest van Europa en de vraag naar elektriciteit te verminderen.