Home Nieuws Turkije waarschuwde Oostenrijk voor terrorist Wenen

Turkije waarschuwde Oostenrijk voor terrorist Wenen

Turkije heeft Oostenrijk gewaarschuwd voor de terrorist die op 2 november 2020 omstreeks 20.00 uur ‘s avonds vier mensen vermoordde en 17 anderen verwondde in Wenen. Dat staat in een officiële verklaring van de Turkse Politie.

Volgens de Turkse politie is de terrorist Kujtim Fejzulai op 01-09-2018 geland op Istanbul Atatürk Airport vanuit Wenen. Fejzulai is vervolgens op 18-09-2018 opgepakt in Hatay op basis van inlichtingen die erop wezen dat Fejzulai zich zou aansluiten bij ISIS in Syrië.

Advertentie

Op 19-09-2018 is hij op bevel van de Turkse rechter overgedragen aan de autoriteiten die belast zijn met het deporteren van ongewenste personen. Fejzulai is na het nodige papierwerk op 10-01-2019 gedeporteerd naar Oostenrijk en de Oostenrijkse autoriteiten zijn ingelicht over zijn banden met de terreurbeweging. In Oostenrijk werd Fejzulai weliswaar vastgezet, maar hij kwam vervroegd vrij op basis van goed gedrag. Ook Slowakije waarschuwde de Oostenrijkse autoriteiten voor Fejzulai, omdat hij munitie had willen kopen in Slowakije.

Hoewel terreurgroepen zoals ISIS en PKK op de terreurlijst staan van de EU, de VS en Turkije, zijn overheden en veiligheidsdiensten in Europa laks met het optreden tegen deze terroristische organisaties. De extreemrechtse Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz laat de tragedie niet onbenut voor zijn eigen politieke agenda en roept EU-landen op om zich te focussen op de “politieke islam”.

Het is niet de eerste keer dat waarschuwingen vanuit Turkije in de wind worden geslagen. Turkije waarschuwde zowel Nederland als België voor zeker één van de terroristen die de dodelijke terreuraanslagen in 2016 pleegde op Luchthaven Zaventem in België. Daarbij kwamen 35 mensen om het leven.

Twee jongeren met een Turkse achtergrond en een jongen met een Palestijnse achtergrond zijn door de Oostenrijkse autoriteiten geprezen vanwege hun heldhaftige inzet bij het redden van een gewonde politieagent tijdens de terreuraanval in Wenen.