Home Nieuws Turkije waarschuwde Frankrijk voor terroristen die priester vermoordden

Turkije waarschuwde Frankrijk voor terroristen die priester vermoordden

Turkije heeft de Franse autoriteiten gewaarschuwd voor de IS-terroristen die dinsdag een priester vermoordden in Frankrijk.

Dat meldt journalist Borzou Daragahi via Twitter op basis van een verklaring van de Turkse regering. De terroristen bestormden dinsdag een kerk in Normandië en sneden de keel door van de 86-jarige priester Jacques Hamel.

Advertentie

Beide terroristen werden doodgeschoten door de politie, nadat ze kerkgangers gijzelden.

Eén van de twee aanvallers, de 19-jarige Adel Kermiche, probeerde zich tot twee keer toe bij ISIS te voegen. Frankrijk seinde Turkije in over een reis van Kermiche van Genève naar Istanbul. Turkije voorkwam dat Kermiche zich bij ISIS kon voegen en zette hem weer uit naar Genève in mei 2015. Turkije bracht de Franse autoriteiten ook op de hoogte van het gevaar dat uitging van de man.

De tweede kerkaanvaller, Abdel Malik Petitjean, wilde vorige maand ook naar Istanbul afreizen. Turkse officials ontdekten dat de man banden had met een persoon op de non-entry lijst voordat hij bij de paspoortcontrole kwam. Petitjean verliet Turkije de volgende dag. Onduidelijk is of het vrijwillig of met dwang is gebeurd. Turkije plaatste hem op de zwarte lijst en lichtte Frankrijk ook in over hem.

Het is niet de eerste keer dat Turkije een waarschuwing afgeeft over een terrorist die wordt uitgezet. Turkije lichtte Frankrijk en België in over het gevaar dat van de terroristen uitging die de aanslagen in Parijs uitvoerden in november 2015. Daarbij kwamen 130 mensen om het leven en raakten 352 mensen gewond.

Frankrijk bombardeert actief mee met de coalitie in Syrië en Irak en is regelmatig het doelwit van ISIS-terreur. De internationale coalitie tegen ISIS heeft in de afgelopen 719 dagen 14.136 luchtaanvallen uitgevoerd op Syrië en Irak. Daarbij zijn 49.917 bommen afgeworpen en zijn minstens 1.513 burgers om het leven gekomen.