Home Economie “Turkije voorziet in kwart van Europese visconsumptie”

“Turkije voorziet in kwart van Europese visconsumptie”

Turkije levert ongeveer een kwart van de zeebrasem en zeebaars dat wordt geconsumeerd in Europa. Dat zei minister van Landbouw Mehdi Eker op 23 december, eraan toevoegend dat de visexport van het land is verviervoudigd in de laatste tien jaar.

Advertentie

“De jaarlijkse viskwekerijproductie van Turkije is gestegen tot 233.000 ton dit jaar, van ongeveer 61.000 ton een decennium geleden. Een groot deel daarvan, vooral forel, zeebrasem en zeebaars, worden verkocht op de Europese markt. Een kwart van iedere drie tot vier zeebrasems en zeebaarsen geconsumeerd in Europese restaurants worden geleverd door Turkije,” zei hij.

De visexport van Turkije is de afgelopen tien jaar bijna verviervoudigd, tot $ 568.000.000.
Ondertussen heeft het geplande 9% anti-dumpmaatregelenbesluit van de Europese Commissie over de forel invoer uit Turkije de Turkse vissers gealarmeerd. Zij maken zich zorgen over het verliezen van hun grootste afzetmarkt.
Turkije bereidt zich voor om een aantal alternatieve oplossingen aan te bieden wanneer het voorgenomen besluit in werking treedt, zeiden Turkse officials eerder.

De EU heeft een onderzoek ingesteld naar de Turkse productiesubsidies van regenboogforel op 15 februari, na klachten van Europese producenten, onder leiding van Denemarken, die Turkije betichten van oneerlijke concurrentie

“Subsidies van Turkije in de sector zijn niet zo hoog in vergelijking met onze Europese collega’s. Wij hebben onze eigen argumenten en we staan te midden van een onderhandelingsproces met de commissie”, zei Eker op 24 oktober.

Turkije verwerkt 75.000 ton forel per jaar. Turkse exporteurs zijn de exportleider op de Europese markt met ongeveer 30.000 ton van de jaarlijkse forelexport. Turkije heeft ook te maken met meer dan een verdubbeling van de exportvolume van baars en brasem tot zo’n 40.000 ton in de afgelopen drie jaar, volgens gegevens van het ministerie.