Home Nieuws Turkije voorkomt zeer grote terreuraanslagen

Turkije voorkomt zeer grote terreuraanslagen

Door het toegewijde werk van de Turkse veiligheidsdiensten is de wereld ontsnapt aan potentieel omvangrijke terroristische aanslagen door de terreurbeweging PKK. In Mardin is op het laatste moment een terreurcel ontmanteld die op dat moment explosieven vervoerden naar de grote steden. De explosieven waren genoeg om honderd grote passagiersvliegtuigen neer te doen storten.

De Turkse veiligheidsdiensten onderschepten het voertuig afgeladen met explosieven op de snelweg bij Mardin Ceylanpinar-Kiziltepe. De lading was bedoeld voor metropolen in het westen van Turkije.

Bij doorzoeking van het voertuig is 247,864 kilogram aan PETN explosieven aangetroffen. Ook zijn vijf PKK-terroristen aangehouden die de explosieven vervoerden. PETN, ook wel aangeduid als Pentriet, is één van de krachtigste explosieven ter wereld en is al meermaals gebruikt bij terreuraanslagen. De onderbroekterrorist die in 2009 een NorthWest Airlines-vlucht wilde opblazen, probeerde dat met 80 gram Pentriet in zijn onderbroek. Het bleef echter bij een kleine brand. Wetenschappers denken dat voor het opblazen van een groot passagiersvliegtuig zo’n 2.5 kilogram Pentriet nodig is. De PKK-terroristen die in Turkije zijn aangehouden met de explosieven, hadden dus genoeg materiaal om 100 grote passagiersvliegtuigen op te blazen.

Het materiaal dat is onderschept door de Turkse veiligheidsdiensten is via illegale manieren Turkije binnengesmokkeld vanuit gebieden in Syrië die worden bezet door de terreurgroep PKK en haar Syrische variant YPG. Naast het Pentriet zijn ook zes afstandsbedieningen, 32 ontvangers, 62 elektrische slagpinnen en andere wapens aangetroffen. Hoe het explosief materiaal is vervaardigd, is niet duidelijk.