Home Nieuws Turkije vindt meer gas in Zwarte Zee

Turkije vindt meer gas in Zwarte Zee

Turkije vindt meer gas in Zwarte Zee
President Erdogan kondigt aan boord van het Fatih onderzoeksschip aan dat de gasvondst in de TUNA-1 bron naar boven is bijgesteld

Turkije heeft vandaag bekendgemaakt dat het onderzoek in de TUNA-1 put in de Zwarte Zee ten noorden van het land in volle gang is en dat eerdere gasvondsten naar boven zijn bijgesteld. De Turkse president Erdogan kondigde het goede nieuws aan aan boord van het Turkse diepwaterboorschip Fatih in de Zwarte Zee.

Op 21 augustus werd duidelijk dat Turkije naar schatting 320 miljard m³ gas heeft ontdekt in de Zwarte Zee en dat deze vondst een klein deel zou zijn van een nog grotere bron in de Zwarte Zee. Na amper twee maanden onderzoek is daar nog eens 85 miljard m³ gas bijgekomen. De totale vondst komt daarmee tot nu toe op 405 miljard m³ gas.

Het starten van de gasproductie zou volgens experts normaliter tussen de 7 en 10 jaar duren en vergt een investering van een bedrag tussen de €1,5 en €3,5 miljard. Dat zou een fractie zijn van de energie die Turkije vorig jaar importeerde ter waarde van €35 miljard. President Erdogan heeft aangekondigd dat Turkije in 2023 al gas wil leveren uit de bron. Dat is 4 jaar sneller dan de meest optimistische schattingen.

TUNA-1, Zwarte Zee, Turkije, aardgas
De locatie van de aardgasvondst in de Zwarte Zee, de TUNA-1 bron.

Ter vergelijking: In Nederland werd het eerste gas ontdekt in 1959 en geschat op zo’n 60 miljard m³. In 1962 werd de raming bijgesteld naar 470 miljard m³, in 1963 1110 miljard m³ en in 1967 naar 2000 miljard m³. Uiteindelijk werd de totale winbare gasvoorraad geraamd op 2700 m³.

De vondst zal waarschijnlijk niet de laatste zijn die Turkije doet. Het land heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in zesde generatie diepwater-boorschepen en heeft er nu drie in gebruik die de Zwarte Zee en de Middellandse Zee afspeuren naar energievoorraden.