Home Nieuws Turkije vervangt klassieke westerse muziek met Itri’s Tekbir tijdens begrafenisceremonies Turkse soldaten

Turkije vervangt klassieke westerse muziek met Itri’s Tekbir tijdens begrafenisceremonies Turkse soldaten

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gouverneurs gevraagd om bij begrafenisceremonies van gevallen Turkse soldaten voortaan de Tekbir te spelen van de Ottomaanse componist Buhûrîzâde Mustafa Itrî in plaats van Chopin’s “Marche Funèbre”. Turkije verlaat daarmee de traditie van klassieke westerse muziek tijdens ceremonies van gevallen Turkse soldaten en keert terug naar haar oorsprong.

Advertentie

“De ceremonie tijdens begrafenissen van martelaren zullen voortaan gedaan worden met ‘Itri’s Segah Tekbir’ dat in overeenstemming is met de waarden van de martelaren en haar plaats in de harten van onze natie. Gelijksoortige protocollen zullen ook worden toegepast voor leden van het ministerie van Binnenlandse Zaken wanneer zij overlijden,” zegt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring op 12 september.

Tijdens de begrafenissen van de soldaten zullen er geen trompetten worden gespeeld. Stiltemomenten zullen plaatsvinden zonder instrumenten, zegt het ministerie.

“Onze verantwoordelijkheid voor de moed van onze martelaren, hun families en onze natie is eeuwig. De geschiktheid van de ceremonies volgens onze nationale en morele waarden en de wortels van onze beschaving is het hoofdonderwerp van deze verantwoordelijkheid en haar belang,” staat er in de verklaring te lezen.

De discussie over de begrafenismars startte in april 2016 toen bij een begrafenisceremonie van een soldaat in Hakkari, waar vrienden van de soldaat de militaire band vroegen om stil te zijn en het lichaam van hun vriend droegen onder Tekbir-geluiden (Allahu Ekber/God is groot).

Volgens het hoofd van het Veteranen Fonds in Turkije, Lokman Aylar, die een campagne startte om Itri’s Tekbir terug te laten keren bij begrafenissen, zou de mars van iemand buiten Turkije niet passend zijn voor Turkse martelaren. Het voormalig hoofd van het Directoraat voor Religieuze Zaken Mehmet Görmez ondersteunde ook het idee van Itri’s Tekbir voor begrafenisceremonies van Turkse soldaten.

Directeur van het Turks symfonieorkest Ahmet Say was één van de tegenstanders en zei dat Chopin’s begrafenismars universeel is en het wijzigen ervan een breuk met de internationale traditie zou betekenen.

De officiële Itri’s Segah Tekbir werd voor het eerst uitgevoerd tijdens de begrafenis van Gendarmerie korporaal Muhammed Meric op 29 augustus.