Home Nieuws Turkije veroordeelt uitbreidingsplannen Israëlische nederzettingen

Turkije veroordeelt uitbreidingsplannen Israëlische nederzettingen

Turkije heeft het Israëlisch besluit om nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem verder uit te breiden veroordeeld.

Advertentie

In een vrijgegeven verklaring op vrijdag, veroordeelde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken het Israëlische nederzettingenbeleid op bezet Palestijns land en haar recente beslissing om de bouw van 430 nieuwe kolonistenwoningen in het gebied goed te keuren.

“Israëls illegale besluit is onaanvaardbaar voor ons en de internationale gemeenschap”, aldus de verklaring. “Deze Israëlische stap laat zien dat ze voorbijgaan aan het recente internationale initiatief van de Palestijnen”.

Het Internationaal recht beschouwt de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem als “door Israël in 1967 veroverd bezet gebied” en daarmee wordt de bouw van joodse nederzettingen in het gebied als illegaal beschouwd.

Palestijnse onderhandelaars hebben erop aangedrongen dat de bouw van nieuwe nederzettingen moet stoppen voordat het de vredesbesprekingen met Israël zal hervatten.

Ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk veroordelen de voorgenomen uitbreiding van illegale Israëlische nederzettingen in Palestina. Volgens de VS zal deze stap Israël verder isoleren.

2014 was een jaar van internationale steun voor Palestina.

In oktober, erkende Zweden officieel de staat Palestina en werd daarmee de eerste EU lidstaat die tot erkenning over ging. De andere EU-landen die Palestina erkennen deden dat voordat ze lid werden van de EU.

Zweden werd met de erkenning van Palestina de achtste in Europa, na de Tsjechische Republiek, Hongarije, Polen, Bulgarije, Roemenië, Malta en Cyprus.

Zweden was de 135e staat om de staat Palestina erkennen.