Home Nieuws Turkije vastberaden om Libië te beschermen tegen oorlogsbaron Haftar

Turkije vastberaden om Libië te beschermen tegen oorlogsbaron Haftar

De Libische oorlogsbaron Khalifa Haftar heeft een topoverleg in Moskou onder toezicht van Rusland en Turkije gisteravond verlaten zonder te tekenen voor een staakt-het-vuren in Libië. Turkije en Rusland zijn not amused over het niet tekenen van een staakt-het-vuren. Turkije heeft reeds aangekondigd dat het niet passief zal toekijken als Haftar Libiërs blijft vermoorden.

Advertentie

Haftar leidt een militie in Libië bestaande uit onder andere Madkhali Salafisten, huurlingen uit Tsjaad en Soedan en wordt ondersteund door de Arabiscche dictaturen Egypte, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, en wil de legitieme door de VN erkende regering omver werpen. Die regering heeft onlangs de hulp ingeroepen van Turkije, omdat het geen stand meer kan houden tegen de door buitenlandse mogendheden gefinancierde en ondersteunde militie. Ook Griekenland staat aan de zijde van Haftar, omdat het samen met Egypte en Israël een pijpleiding wil leggen door de Mediterrane Zee, dwars door het gebied waar Turkije en de regering van Libië een overeenkomst hebben gesloten waarin de maritieme Exclusieve Economische Zones tussen beide landen worden geregeld.

De regering van Libië ondertekende het staakt-het-vuren waarin ook een opzet is gegeven voor een vreedzame oplossing voor het conflict. De oorlogsbaron Haftar, tevens een oud CIA-stroman die de Amerikaanse nationaliteit heeft, liet weten het staakt-het-vuren te tekenen, maar kwam daar op het allerlaatste moment op terug.

Erdogan zegt dat Turkije niet op avontuur is in Libië en geen imperialistische motieven heeft zoals honger naar olie of geld. “Ons enige doel is het beschermen van de toekomst en rechten van onze broeders en zusters. In aanvulling op onze Arabische broeders en zusters die Haftar wil vermoorden, zijn er ook 1 miljoen Kuloglu Turken die van de Ottomanen afstammen,” aldus Erdogan.

Patrouilleboot Libische krijgsheer doorverkocht door Nederlands bedrijf