Home Nieuws Turkije vangt gewonden uit Syrië op na luchtaanval Assad-regime op Idlib, symptomen...

Turkije vangt gewonden uit Syrië op na luchtaanval Assad-regime op Idlib, symptomen duiden volgens WHO op zenuwgas

Twee Syriërs die na de luchtaanval op Idlib, vermoedelijk uitgevoerd met chemische wapens, naar Turkije zijn gebracht voor medische behandelingen, zijn omgekomen. 30 Anderen krijgen nog medische zorg. Bij de aanval kwamen dinsdag meer dan honderd mensen om het leven.

Advertentie

Na de luchtaanval op Idlib door het Assad-regime, waarbij meer dan 100 burgers zijn overleden en 500 anderen, voornamelijk kinderen, gewond raakten, zijn 32 van de zwaargewonden naar ziekenhuizen in Turkije overgebracht.

Medische teams met speciale kleding werden dinsdag naar de grensovergang gestuurd om de gewonden uit Syrië op te vangen. Volgens berichten uit de media zou het Assad-regime de luchtaanval hebben uitgevoerd in het plaatsje Khan Shaykun in Idlib, waarbij meer dan honderd mensen om het leven zijn gekomen. Rusland ontkende eerst dat de luchtaanval was uitgevoerd door het regime, maar zei later dat er wel een luchtaanval was uitgevoerd op een opslagplaats van chemische wapens van de oppositie.

Turkije stuurde na de aanval dertig volledig uitgeruste ambulances om gewonden te helpen die kampten met ademhalingsproblemen en dringend behoefte hadden aan medische hulp.

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO zouden symptomen van de gewonden in Idlib overeenkomen met een reactie op zenuwgas. Wereldwijd is geschokt gereageerd op de beelden die uit Idlib binnenstroomden. Ook de Israëlische premier Netanyahu, die zelf enkele jaren geleden verboden wapens gebruikte op Palestijnse burgers, sprak zijn afschuw uit over het gebruik van verboden wapens.

Turkije heeft woensdag in een verklaring Rusland en Iran herinnerd aan hun verantwoordelijkheden bij het handhaven van het staakt-het-vuren in Syrië.

Bij bombardementen van zowel de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, evenals bombardementen door Syrië en Rusland zijn de afgelopen jaren duizenden burgerdoden gevallen. Eind maart kwamen er nog 230 burgers om het leven bij een Amerikaanse luchtaanval op Mosul. Naar verluidt zouden de Amerikanen 230 burgers hebben gedood om twee scherpschutters van ISIS uit te schakelen.