Home Nieuws Turkije: Uitkering voor nabestaanden en gewonden couppoging

Turkije: Uitkering voor nabestaanden en gewonden couppoging

De nabestaanden van de mensen die vermoord werden toen ze in opstand kwamen tegen de bloedige militaire couppoging in Turkije, krijgen een uitkering van de Turkse staat. Dat meldt de Sociale Verzekeringsbank (SGK) van Turkije.

SGK heeft aangekondigd dat het bepaalde rechten zal verlenen aan de nabestaanden van de overledenen die in opstand kwamen tegen de militaire coup en aan mensen die gewond en/of arbeidsongeschikt zijn geraakt. Bij het berekenen van de maandelijkse toelage die de rechthebbenden zullen ontvangen, zal er gekeken worden naar het opleidingsniveau van de overledene of de gewonde. Er zal een minimumbedrag aan maandelijkse uitkeringen gehanteerd worden van 3.203 Turkse lira, ongeveer 955 EURO.

Advertentie

De uitkeringen zullen zonder aftrekposten worden overgemaakt aan de nabestaanden van de overledenen of de gewonden die het in de vorm van een invaliditeitsuitkering zullen ontvangen.

De wettelijke erfgenamen van de overledenen zullen daarnaast eenmalig een bedrag ontvangen van 88.596 Turkse lira (26.428 EURO). Gehandicapten ontvangen een bedrag van 177.192 Turkse lira (52.856 EURO), terwijl andere invalide personen een bedrag tussen 66.447 Turkse Lira (19.821 EURO) en 22.149 Turkse Lira (6.607 EURO) zullen ontvangen. (Licht)gewonden zullen aan de hand van hun verwondingen een eenmalige uitkering ontvangen van maximaal 17.719 Turkse Lira (5.285 EURO).

Ook zullen alle kosten voor gezondheidszorg en revalidatie volledig worden vergoed door de Turkse staat.

Daarnaast zullen twee van de nabestaanden uit de gezinnen die vaderloos of moederloos zijn achterbleven -indien nodig- worden ondergebracht in de publieke sector met een baangarantie en zal één van de nabestaanden worden ondergebracht in een overheidsfunctie.

Ook zullen de nabestaanden van de overledenen en mensen die gewond zijn geraakt, recht hebben op een renteloze hypotheeklening van de Turkse staat ter waarde van 94.000 Turkse Lira (28.040 EURO) en zullen ze voortaan slechts 60% van de water- en elektriciteitsrekeningen betalen.

De nabestaanden en gewonden dienen de aanvraag voor de regeling in te dienen bij het gouvernement waar zij onder vallen.

Anadolu Agency/DutchTurks