Home Nieuws Turkije uit harde kritiek op vleugellamme Arabische Liga om slappe houding

Turkije uit harde kritiek op vleugellamme Arabische Liga om slappe houding

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu haalde afgelopen week hard uit naar de secretaris generaal van de Arabische Liga Ahmed Aboul-Gheit. Aboul-Gheit probeerde de legitimiteit van de Turkse militaire operatie tegen de terreurbeweging PKK in Afrin in diskrediet te brengen, maar stuitte op een vastberaden Cavusoglu op de jaarlijkse Munich Security Conference.

Advertentie

Cavusoglu zei dat Turkije de operatie uitvoert om een terroristische organisatie te verslaan en noemde het “Een legitiem recht op zelfverdediging, dat voortvloeit uit internationale wetgeving, VN-veiligheidsraad resoluties, evenals artikel 51 van het VN-handvest. Dit is een zekerheid“.

U spreekt over een systeem. Ik hoop allereerst dat uw systeem sterk genoeg is om te voorkomen dat de leider van één van uw lidstaten een half miljoen mensen vermoordt en chemische wapens gebruikt“, refererend aan de reactie van de Arabische Liga op de Syrische burgeroorlog en president Assad.

Ik hoop dat uw systeem ook durft om andere landen die zich in Syrië bevinden eraan te herinneren niet te blijven. Zover ik weet zijn alleen Iran en Rusland uitgenodigd, maar anderen zijn er ook als een coalitie om DAESH te verslaan. Dus is uw probleem met DAESH of met de YPG?“, vervolgde Cavusoglu.

Cavusoglu had ook kritiek op de manier waarop de Arabische Liga omgaat met sommige Arabische lidstaten die voor de Amerikanen andere landen zoals Jordanië, onder druk zetten om niet te luid voor de Palestijnen op te komen.

Turkije begon op 20 januari 2018 operatie Olijftak om de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, de YPG, uit Afrin te verdrijven en het gebied uit de invloedssfeer van de terreurgroep te halen. De YPG is hiërarchisch onderdeel van de ook door de EU erkende terreurbeweging PKK, die verantwoordelijk is voor meer dan 40.000 doden in Turkije. In 2016 nog pleegden twee door YPG getrainde terroristen terreuraanslagen in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij meer dan 65 doden en bijna 200 gewonden vielen. De terreurbeweging maakt zich naast zelfmoordaanslagen ook schuldig aan het inzetten van kindsoldaten, etnische zuiveringen, drugs- en mensenhandel, grootschalige fraude en afpersing in Europa en het ombrengen van politieke opponenten, ook onder de Koerdische gemeenschap.