Home Economie Turkije tweede grootste tv-serie exporteur na Amerika

Turkije tweede grootste tv-serie exporteur na Amerika

Turkije is wereldwijd de op een na grootste exporteur van tv-series in het buitenland, na de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat de export van culturele producten tegen 2023 de $ 2.000.000.000,- zal bereiken, dat zei Mehmet Büyükekşi , hoofd van de Turkse Exporteurs Vereniging (TIM). Dat meldt Hurriyet Daily News op haar website.

Advertentie

“Het volume van de wereldwijde bioscoop en tv-industrie zal naar verwachting 100 miljard dollar bereiken in 2017. Turkije speelt een grote rol bij de uitvoer van tv-drama’s, de op een na grootste tv-drama exporteur in de wereld na de VS. Wij zijn van plan om het volume van onze culturele export te verhogen naar $ 2 miljard in 2023”, zei Büyükekşi  op een persconferentie, die ook werd bijgewoond door de Amerikaanse regisseur Bobby Roth, die een aantal populaire tv-programma’s waaronder  “Lost ” heeft geregisseerd.

De populariteit van Turkse tv-series is omhooggeschoten in de afgelopen tien jaar, met name in het Midden-Oosten en in Zuid-Europese landen. Turkse series worden inmiddels geëxporteerd naar meer dan 100 landen.

In 2012 had de Turkse soap export een waarde van rond de $ 200 miljoen, waar het in 2004 nog slechts $ 10.000 bedroeg, volgens TIM-gegevens.

“De film en tv-industrie is van cruciaal belang voor Turkije, die is uitgegroeid tot een effectieve macht in de cultureel naburige gebieden”, merkte Büyükekşi op.

Een bijzonder succesverhaal is “The Magnificent Century” [Muhtesem Yüzyil], dat zich richt op het leven van de 16e-eeuwse Ottomaanse Sultan Süleyman de Grote. De show bleek enorm populair, zowel in Turkije als internationaal en wordt uitgezonden in 43 landen en bekeken door meer dan 200 miljoen mensen.

De TIM is onlangs gestart met een nieuwe campagne om Turkije te promoten in de wereld met de slogan “Turkey: Discover the Potential”.

“We kozen deze slogan om de wereld op te roepen om het potentieel van Turkije te exploreren. De 100-jaar oude Turkse film sector heeft een groot potentieel en het is zeer concurrerend op de wereldwijde markten, van zijn scenarioschrijvers tot aan zijn acteurs”, zei Büyükekşi.

Muhtesem Yuzyil