Home Nieuws Turkije | Turkse onderzeeboot Piri Reis te water gelaten

Turkije | Turkse onderzeeboot Piri Reis te water gelaten

Turkije heeft zondag de in Gölcük geproduceerde onderzeeboot Piri Reis te water gelaten. De Piri Reis is bijna volledig uitgerust met technologie van Turkse bedrijven zoals ASELSAN, HAVELSAN en MILSOFT en wordt gerekend tot de Type-214 klasse onderzeeboten. De Turkse president Erdogan was aanwezig bij de ceremonie en sprak over de geopolitieke uitdagingen van Turkije.

Advertentie

Van deze klasse onderzeeboten worden er in eerste instantie in totaal zes aan de Turkse marine geleverd. Deze zullen vanaf 2022 tot 2027 in gebruik worden genomen. De Piri Reis is 68,35 meter lang en is in staat om drie weken operaties uit te voeren zonder boven water te komen. De Turkse marine heeft momenteel zo’n twaalf onderzeeboten in haar vloot.

Energiecorridor

De Turkse president Erdogan sprak bij de tewaterlating van de Piri Reis over de regionale uitdagingen waar Turkije mee te maken heeft. Een alliantie van Griekenland, Israël en Egypte, en de door de Verenigde Arabische Emiraten gesteunde oorlogsbaron Khalifa Haftar, proberen Turkije op te sluiten op haar eigen stranden ten behoeve van een Israëlisch-Grieks energiecorridor door de Mediterrane Zee. Turkije heeft onlangs een overeenkomst gesloten met de door de VN erkende regering van Libië over de Exclusieve Economische Zone tussen beide landen. Een klap in het gezicht van de Grieken, die dachten Turkije buitenspel te kunnen zetten en gevangen te houden op haar eigen stranden.

Dezelfde regionale spelers die de Mediterrane Zee willen afsluiten voor Turkije, steunen in Libië de militie van Haftar om de regering van Libië omver te werpen. Turkije schaart zich achter de regering in Tripoli en heeft reeds militaire steun toegezegd.

Griekenland en haar partnerlanden hebben geprobeerd om de toegang van Turkije tot de zee van alle kanten te beperken, maar Turkije zal doorgaan met het verschaffen van toegang tot de Oostelijke Mediterrane Zee langs initiatieven zoals het Maritieme akkoord met Libië en met de Turkse Republiek Noord Cyprus. We hebben geen interesse om uit het niets een gevecht uit te lokken, of om iemands rechten met voeten te betreden. Ons hoofddoel is om de rechten van Turkije te beschermen. Turkije zal zich houden aan de toezegging van militaire steun aan Libië, wanneer dit nodig is. We zullen niet terugkomen op stappen die we hebben gezet in Syrië of met de (maritieme) overeenkomst die we hebben gesloten met Libië,” aldus de Turkse president bij de ceremonie vandaag.

Atatürk in Trablusgarp

Erdogan bekritiseerde ook de oppositie die het niet nodig vond om de belangen van Turkije in de Mediterrane Zee te beschermen door steun toe te zeggen aan Libië en refereerde daarbij aan Atatürk, de grondlegger van de Turkse republiek, die in Trablusgrap diende. Trablusgarp is de naam van het huidige Libië toen het nog onder het Ottomaanse Rijk viel. Erdogan noemt Libië en Turkije zeeburen en zegt dat we de strijd van Mustafa Kemal Atatürk in Libië niet moeten vergeten. “Als we niets te maken hebben met Libië, wat deed Atatürk daar dan? Welke strijd leverde hij door zijn leven op het spel te zetten? Libië is dus een land waar we indien nodig met onze levens naast moeten staan. Vandaag de dag zijn erin noord-Afrika miljoenen mensen die zich als broeders en zusters zien van de Anatolische bevolking. Iedereen die onze Arabische broeders en zusters in Noord-Afrika hebben bezocht, hebben gezien en meegemaakt dat ze een diepe band met ons koesteren,” aldus de Turkse president.

*ADVERTENTIE*

Historisch akkoord tussen Turkije en Libië