Home Nieuws Turkije – Turkse militairen blijven permanent in Mosul

Turkije – Turkse militairen blijven permanent in Mosul

Turkije zal een permanente basis in de Bashiqa regio in Mosul hebben. Dat werd duidelijk nadat gisteren het nieuws naar buiten kwam van de 150 Turkse soldaten die de trainingsmissie van Peshmerge strijdkrachten gingen versterken. Zij reisden naar de regio af met 25 Turkse tanks.

Advertentie

De deal met betrekking tot de basis werd op 4 november ondertekend tussen de regering van de Koerdische autonome regio in Irak (KRG) Massoud Barzani en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirlioğlu.

Ten minste 150 zwaarbewapende Turkse soldaten en 25 tanks zijn uitgezonden naar het gebied op 4 december in de avond.

Turkije had reeds langer dan twee jaar een aanwezigheid in de regio, zo’n 30 kilometer bij Mosul vandaan, dat door DAESH wordt bezet. De soldaten trainden er de Peshmerge strijders en andere anti-ISIS groepen.

De 150 soldaten zijn een versterking van het reeds bestaande contingent in het gebied. Men verwacht dat er een stijging te zien zal zijn in het aantal strijders die opgeleid worden door het Turkse leger. De rekruten gaan door een speciale versnelde basistraining onder leiding van geharde Turkse soldaten.

ISIS nam Mosul, een stad van 1 miljoen inwoners, in juni 2014 in. De Iraake premier zei in een verklaring dat “Een Turkse bataljon en een aantal tanks en artilleriestukken Iraaks territorium vlakbij Mosul binnen zijn getreden zonder een aanvraag daartoe en toestemming van de autoriteiten in Bagdad”. Hij riep de Turkse Strijdkrachten op het gebied per direct te verlaten.

In een andere verklaring op de staatstelevisie van Irak noemde de minister van Buitenlandse Zaken de stap van het Turkse leger “een inval” en sprak zich uit tegen iedere militaire operatie die niet gecoördineerd is met de federale regering.

Washington ontkent dat de militaire activiteiten van Turkije, die honderden soldaten naar Mosul heeft gezonden, onderdeel zijn van de door de VS geleide coalitie’s activiteiten.

Beelden van de konvooi van de Turkse Strijdkrachten die richting Mosul gaan.