Home Nieuws Turkije trapt militaire ingreep tegen terreurgroep PKK in Afrin af

Turkije trapt militaire ingreep tegen terreurgroep PKK in Afrin af

De Turkse Strijdkrachten hebben de militaire ingreep tegen de terreurgroep PKK in Afrin formeel afgetrapt. Dat kondigde de Turkse president Erdogan zaterdagochtend aan tijdens een toespraak in Kütahya.

Advertentie

“De Afrin-operatie in het veld is formeel begonnen en zal worden opgevolgd door een operatie naar Manbij”, aldus de Turkse president.

“De Turkse bevolking heeft nog nooit getwijfeld om zich op te offeren voor haar geloof en haar symbolen; het oproep tot gebed, de vlag, het thuisland, de staat. Het is onze plicht om te laten zien dat degenen die ons wilden terug doen laten keren van onze strijd om onze onafhankelijkheid en het veiligstellen van onze toekomst met de dreiging van het martelaarschap of het laten accepteren van ons lot, het bij het verkeerde eind hebben. Met behup van Allah, zullen we hen die ons van binnenuit wilden laten ineenstorten door middel van terreuraanslagen, coups, economische valkuilen, en van buitenaf door het omsingelen van ons land, doen verslikken in hun enthousiasme.”

“Turkije komt van een staatscultuur dat 2.200 jaar oud is. Deze geografie is al duizend jaar onafgebroken ons thuisland. Ons verleden heeft ons alle valkuilen en valstrikken, alle vormen van verraad [waar we mee te maken hebben gehad] geleerd. Zij die in hun eigen visie een spel hebben opgezet, denken dat ze ons slim af zijn door de namen van terreurbewegingen te veranderen. Voor ons maakt het niet uit welke naam het draagt. Een beweging die uit terroristen bestaat, is voor ons een terreurorganisatie. Of het nou ‘Syrian Democratic Forrces’, een ‘Grensleger’, ‘Grensbewakers’ of ‘Binnenlandse Veiligheids Eenheid’ heet.. wie houden jullie voor de gek? Deze terreurbeweging heet PKK, deze terreurbeweging heet PYD, YPG. Jullie kennen de PKK die op de terreurlijst van de VS en EU staat, dat is [in hoogst eigen persoon] de terreurbeweging waarmee ze in Syrië samenwerken. Terwijl ze zelf heel goed weten dat het zo is, maken ze 40 koprollen om ons en de hele wereld voor de gek te houden. Terwijl ze dat doen, spreken ze zichzelf continu tegen”, aldus Erdogan.

Turkije neemt het de Verenigde Staten kwalijk dat ze in de afgelopen jaren 4.900 vrachtladingen en 2 cargovliegtuigen vol wapens, munitie, voertuigen en ander materieel hebben verschaft in de zogenaamde strijd tegen ISIS. Een deel van deze wapens worden ook door de terreurbeweging PKK in Turkije gebruikt.

Turkije kondigt na de slag om Afrin in het Westen van Syrië aan zich te richten op Manbij, ten oosten van de Eufraat. Volgens een afspraak die de VS en Turkije hebben gemaakt zou Manbij verlaten worden nadat ISIS was verdreven. Tot op heden wordt de stad nog steeds bezet door de terreurbeweging PKK. Ook de rest van Noord-Syrië wordt bezet gehouden door de Syrische tak van deze terreurgroep. Voor Turkije is de aanwezigheid van YPG in het grensgebied een risicofactor, omdat wapens die de Amerikanen hebben geleverd aan de YPG, actief gebruikt worden over de grens in Turkije.

De Syrische tak van de tereurgroep PKK maakt zich volgens verschillende bronnen schuldig aan het weghalen van kinderen bij gezinnen om ze in te zetten als kindsoldaten. Ook maakt het zich schuldig aan etnische zuiveringen en het verplicht indoctrineren van de lokale bevolking met het Apoïsme, de PKK-ideologie waarin PKK-kopstuk Abdullah Öcalan centraal staat.