Home Nieuws Turkije- “Tot dusver in totaal 1056 ‘Syriëgangers’ gedeporteerd”

Turkije- “Tot dusver in totaal 1056 ‘Syriëgangers’ gedeporteerd”

Turkije heeft in totaal 1056 buitenlanders gedeporteerd en een reisverbod opgelegd aan 7833 anderen, als onderdeel van haar inspanningen om de rekrutering van jihadisten in Syrië en Irak te stoppen, verklaarde het hoofd van de Turkse Inlichtingendienst [MIT].

De informatie werd verstrekt door MIT baas, Hakan Fidan, begeleid door plaatsvervangend chef van de generale staf Generaal Yaşar Güler, tijdens een briefing aan de Turkse ambassadeurs op de ‘jaarlijkse conferentie van ambassadeurs’ in Ankara op 7 januari. Hij sprak daar over operaties van Ankara in de campagne tegen IS.

In een aparte briefing aan de ambassadeurs op 7 januari, zei minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala dat 1056 buitenlanders zijn gedeporteerd uit Turkije en gelaste de verzamelde gezanten “de wereld te informeren over deze feiten”.

“Tot nu toe hebben we 7833 mensen verhinderd Turkije binnen te komen en hebben we 1.056 mensen gedeporteerd,” zei Ala.

Turkije wordt al lange tijd bekritiseerd door de internationale gemeenschap voor het tolereren van buitenlandse strijders die door Turks grondgebied reizen om zich bij IS in Syrië aan te sluiten. In de tweede helft van 2014 heeft Turkije zijn samenwerking met inlichtingendiensten in Europese landen opgevoerd en is begonnen met het opleggen van reisverboden voor enkele duizenden buitenlandse individuen.

Fidan en Güler hebben de ambassadeurs ook ingelicht over de Turkse bijdrage aan de NAVO, alsmede de ontwikkelingen in Oekraïne en de Krim.