Home Nieuws Turkije toont interesse in Russische S-400 luchtverdedigingssysteem

Turkije toont interesse in Russische S-400 luchtverdedigingssysteem

Na de recente Turks-Russische toenadering heeft Turkije de deur opengezet voor de aankoop van het Russische S-400 luchtverdedigingssysteem.

Turkije wilde in september 2013 overgaan tot de aankoop van het Chinese luchtverdedigingssysteem FD-2000 in plaats van de Amerikaanse of Europese defensiesystemen, maar heeft daarvan afgezien. Door hevige druk vanuit de NAVO in november 2015, heeft Turkije aangekondigd dat de deal is geannuleerd.

Na de beslissing kondigde de Turkse regering de bouw van haar eigen luchtverdedigingssysteem aan. In het licht van de meest recente toenadering tussen Turkije en Rusland en het normaliseringsproces tussen de twee landen, lijkt de meest haalbare optie nu de aanschaf en doorontwikkeling van het S-400 systeem.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei in een interview op 15 augustus: “We moeten samenwerken met andere partners in het kopen en verkopen van wapensystemen, want er zijn NAVO-bondgenoten die weigeren om informatie te delen met ons en luchtverdedigingssystemen aan ons te verkopen. We handelen hier in overeenstemming met onze nationale veiligheid”.

Cavusoglu voegde daaraan toe dat Turkije op dit moment niet de intentie heeft om de NAVO te verlaten.

Op dezelfde dag werd duidelijk dat de Turkse delegatie tijdens het overleg in Rusland details heeft besproken voor het aankopen en doorontwikkelen (Inclusief technologieoverdracht) van het Russische S-400 luchtverdedigingssysteem. De co-productie van het S-400 systeem kan jaren duren, maar Rusland zou volgens journalist Mahmut Gürer bereid zijn, indien er een deal bereikt wordt, om een stand-by-luchtverdedigingssysteem naar Turkije te sturen.

Sabah/DutchTurks