Home Nieuws Turkije tegen door CIA-georkestreerde coup in Venezuela tegen Maduro

Turkije tegen door CIA-georkestreerde coup in Venezuela tegen Maduro

Turkije heeft zich uitgesproken tegen de couppoging die momenteel gaande is in Venezuela. De CIA heeft in 2017 bij monde van toenmalig directeur Mike Pompeo aangegeven actief bezig te zijn om Nicolas Maduro omver te werpen. De Amerikaanse regering heeft woensdag aangekondigd dat het oppositieleider Juan Guaido als president erkent. Techreuzen Facebook en Instagram hebben na de Amerikaanse aankondiging de blauwe verificatie-badge van de Sociale Media-accounts van de Venezolaanse president Maduro ingetrokken.

Advertentie

De Turkse president Erdogan heeft in een telefoongesprek met Nicolas Maduro zijn steun uitgesproken voor de Venezolaanse president. “Mijn broeder, houd stand, we staan naast jou,” aldus Erdogan. Erdogan zegt dat Turkije zich tegen alle couppoging waar dan ook ter wereld zal verzetten. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt dat het hem bevreemd om te zien dat er in Venezuela een gekozen president is en dat tegelijk de parlementsvoorzitter zich als de facto president uitroept.

AK-Partij woordvoerder Celik zegt dat geen enkel land het recht heeft in Venezuela of ieder ander land om een president te benoemen. “Dat is een onwettige handeling. Zeggen tegen hen (Venezolanen) ‘Dit is jullie tijdelijke president’ is een belediging voor de Venezolaanse bevolking,” aldus Celik. Prominente sociale media-gebruikers herinneren aan de couppoging die in 2016 werd gepleegd door FETÖ (Fethullahistische Terreurorganisatie) in Turkije en waarbij meer dan 200 mensen werden vermoord. Zij spraken zich ook uit tegen Amerikaanse inmenging in het Zuid-Amerikaans land.

Het land dat de grootste bedreiging voor de wereldvrede vormt is:

View Results

Laden ... Laden ...

Ook Rusland heeft zich uitgesproken tegen Amerikaanse inmenging in Venezuela. Regeringswoordvoerder Maria Zakharova: “De laatste ontwikkelingen in Venezuela, illustreren goed hoe het zogenaamd progressieve Westen werkelijk omgaat met internationaal recht, soevereiniteit en het niet inmengen in binnenlandse aangelegenheden van andere landen, terwijl ze opteren voor een handmatige machtswisseling in het land.”

Onder de landen die zich uitgesproken hebben tegen de couppoging in Venezuela zijn Turkije, Rusland, China, Iran, Uruguay, Bolivia, Mexico en Cuba. Amerika, Canada, Brazilië, Paraguay, Colombia, Argentinië, Peru, Chili, Ecuador, Guatemala en Kosovo hebben ervoor gekozen om de rechtse Juan Guaido als nieuwe president van Venezuela aan te wijzen.

Amerika is al langere tijd bezig met het ondermijnen van de macht van Nicolas Maduro. De huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gaf in zijn rol als CIA-directeur in juli 2017 te kennen dat de CIA druk bezig was met regime change in Venezuela en haar best doet om de dynamiek in het land te begrijpen. Trump heeft aangekondigd dat Washington alle mogelijkheden zal aanwenden om Maduro af te zetten.

artikel gaat verder onder de Tweets

De regering van Venezuela heeft niet alleen last van externe bemoeienis, maar kampt ook met voedsel- en medicijntekorten en hyperinflatie. Venezuela is ook interessant voor de Amerikanen vanwege haar ruwe grondstoffen. Het land bezit 24,8% van alle ruwe oliereserves ter wereld, gevolgd door Saudi Arabië (22,1%), Iran (12,9%) en Irak (11,8%).


Vertaling: de VS, die toestond hoe de door het volk gekozen Mohammad Morsi werd afgezet, die de Saudische heersers overeind houdt ondanks het feit dat ze voor de hele wereld Khashoggi in stukken hebben gehakt en vermoord, probeert nu een coup te plegen op de door het volk gekozen Nicolas Maduro in Venezuela. Tegenover de grote duivel zeggen we #WeAreMaduro.

Amerikaanse inlichtingendienst CIA wil af van president Maduro in olierijk Venezuela

Venezolaanse president Maduro op Islamitische top in Istanbul na Jeruzalem-stap Trump, Saudi Arabië low key aanwezig