Home Nieuws Turkije stuurde in kritische nacht 200 commando’s om coup in Qatar door...

Turkije stuurde in kritische nacht 200 commando’s om coup in Qatar door Saudi Arabië en Verenigde Arabische Emiraten te voorkomen

Turkse strijdkrachten hebben een grote rol gespeeld bij het tegenhouden van een politieke couppoging tegen Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar tijdens de politieke crisis in het Midden Oosten waarbij Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein de banden met Qatar verbraken. Zo’n 200 Turkse commando’s bewaakten de residentie van de Qatarese Sheikh in de eerste nacht van die crisisperiode. Update: de ambassade van Qatar in Turkije ontkent dat er sprake is geweest van Qatarese verzoeken om militaire assistentie.

Advertentie

Turkse strijdkrachten hebben een politieke coup voorkomen en bijgedragen aan het beschermen van de nationale soevereiniteit van Qatar en stabiliteit in de regio. Dat meldt de Turkse krant Sabah verwijzend naar Yeni Safak columnist Mehmet Acet die uit Qatarese regeringsbronnen deze vertrouwelijke informatie zou hebben verkregen op basis van anonimiteit.

Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten verbraken de relaties met Qatar en beschuldigden het land van het steunen van terrorisme. De beschuldigingen komen kort nadat Al Jazeera de Israël-lobby in het Verenigd Koninkrijk heeft ontmaskert en de Saudi’s en Emirati’s toenadering beginnen te zoeken tot de VS en Israel. Eén van de eisen van de Arabische staten aan Qatar was dat Al-Jazeera zou sluiten. Bijna gelijktijdig sloot de Israëlische Staat het kantoor van Al-Jazeera.

Volgens dezelfde beweringen hadden de Saudi en VAE troepen geen kans van slagen om de emir van Qatar omver te werpen en maakten ze halverwege rechtsomkeert. Volgens de regeringsvertegenwoordiger van Qatar kregen in de betreffende nacht 200 Turkse commando’s het bevel om de residentie van de Emir van Qatar te beschermen tegen pogingen om hem omver te werpen.

Ook de Turkse luchtmacht stond die nacht op standby volgens hetzelfde bericht. De stap om te beschermen kwam na een gesprek tussen de Turkse president Erdogan en de Qatarese Emir. Emir bin Hamad al-Thani zou Ankara hebben gevraagd om actie te ondernemen en Doha te beschermen voordat Saudi en VAE troepen een coup zouden inzetten.

In aanvulling op militaire en diplomatieke pogingen om de crisis op te lossen, heeft Turkije ook voedselhulp gezonden via zee en lucht. Sinds het aanbreken van de crisis zijn ruim 200 cargovluchten vol hulpgoederen verzonden.

Update: in een persbericht ontkent de ambassade van Qatar in Turkije, dat Qatar om militaire hulp heeft gevraagd bij Turkije. Wel zijn volgens de ambassade de Turkse diplomatieke inspanningen cruciaal geweest bij het tegengaan van een militaire escalatie. In het bericht wordt alleen de vraag om assistentie weersproken, niet of er daadwerkelijk bescherming is geboden bij de residentie van de Emir van Qatar.