Home Nieuws BREKEND | Turkije start Operatie Vredesbron voor veilige zone in Syrië

BREKEND | Turkije start Operatie Vredesbron voor veilige zone in Syrië

Volgens Turkse media is de militaire operatie Operatie Vredesbron van start gegaan. Turkije wil in het noorden van Syrië een veilige zone creëren tot een diepte van 30 kilometer, zodat een deel van de Syrische vluchtelingen weer terug kunnen keren naar hun land. Het noordoosten van Syrië, waar overwegend Arabieren wonen, was lange tijd in handen van de terreurbeweging ISIS, maar ging over naar de Syrische tak van de terreurbeweging PKK.

Advertentie

Operatie Vredesbron (Barış Pınarı Harekatı) is woensdagmiddag begonnen met luchtaanvallen op posities van de YPG-PKK in Ras al-Ayn. Turkije vangt meer dan 4 miljoen vluchtelingen op en heeft eerder al een grondoperatie uitgevoerd om de terreurbeweging ISIS van haar grens te verdrijven ten westen van de Eufraat. Het is de bedoeling dat Syrische vluchtelingen die nu nog in Turkije verblijven vrijwillig kunnen terugkeren naar de veilige zone onder de beschermende paraplu van het Turks leger in het noord-oosten van Syrië.

Turkije stuurt niet alleen aan op een veilige zone, maar is tevens bemiddelaar bij een duurzame oplossing voor Syrië na de burgeroorlog en staat garant voor het staken van gevechtshandelingen zoals bij het fragiele staakt-het-vuren in Idlib.

De EU en de VS weigeren om de lasten te delen voor het opvangen van de 4 miljoen Syrische vluchtelingen die nu in Turkije blijven (de EU kwam eerder haar financiële verplichtingen die met de Turkijedeal gepaard gingen niet na), weigeren ISIS-terroristen terug te nemen om te berechten, maar staan ook negatief tegenover de Turkse militaire operatie. Ook heeft Turkije de toezegging gedaan om ervoor te zorgen dat ISIS geen heropleving kan beleven.

De Amerikaanse president Trump besloot na een telefoontje met de Turkse president Erdogan dat het genoeg is geweest met de Amerikaanse aanwezigheid in het noorden van Syrië en instrueerde het Pentagon de laatste overgebleven 150 Amerikaanse soldaten in het Turkse operatiegebied terug te trekken.

Media stellen Koerden gelijk aan terroristen: doelbewuste misleiding of onkunde?