Home Nieuws Turkije staat klaar om Griekenland te helpen bij blussen dodelijke branden, dodental...

Turkije staat klaar om Griekenland te helpen bij blussen dodelijke branden, dodental loopt verder op

Het aantal doden bij de bosbranden in Griekenland is opgelopen naar 80. Inwoners in de getroffen gebieden zijn op de vlucht voor het vuur dat huizen en bossen in de as legt en trekken naar de zee. Onder de doden zijn ook veel kinderen. Turkije heeft aangeboden om te helpen met het blussen van de branden.

Advertentie

Turkije heeft Griekenland hulp aangeboden bij het blussen van de branden die het land teisteren en heeft blusvliegtuigen en helikopters op stand-by staan om uit te zenden.

Volgens de Turkse minister Mevlut Cavusoglu heeft zijn Griekse collega Nikos Kotzias hem bedankt voor het aanbod, maar zou Griekenland momenteel geen hulp nodig hebben. Kotzias voegde eraan toe dat er bovendien regen aan zit te komen.

Bekir Pakdemirli, de Turkse minister voor landbouw en bosbouw zegt dat de Turkse blusvliegtuigen slechts 45 minuten verwijderd zijn van het gebied, mochten de Grieken het Turkse aanbod heroverwegen.

Ook de Turkse president heeft zijn condoleances overgebracht aan de Grieken en zei dat zijn land klaarstaat om te helpen.

Onder de doden die zijn aangetroffen was ook een groep van 26 verkoolde lichamen, waaronder kleine kinderen, die werden aangetroffen op een binnenplaats van een villa in het kustresort Mati 40 kilometer ten noorden van Athene. De overledenen werden volgens een reddingswerker in kleine groepjes aan elkaar vastgeklampt aangetroffen.

Bij de allesverzengende branden zijn naast de 80 doden ook bijna 200 gewonden gevallen.

Of de relaties tussen beide landen goed of slecht zijn, Turkije staat altijd klaar om de Grieken te helpen, zoals het ook aanbood bij de dodelijke overstromingen in 2017 of de economische crisis in 2015.