Home Nieuws Turkije schrijft geschiedenis op WK

Turkije schrijft geschiedenis op WK

De Turkse voetbalploeg voor geamputeerden heeft maandagochtend geschiedenis geschreven op het WK in Mexico. Turkije verloor de finale tegen Angola, die eerder Brazilië uitschakelde in de andere halve finale, en is voor het eerst in haar geschiedenis tweede geëindigd.

Advertentie

Turkije stoomde vanuit de groepsfase op het WK op door monsterzeges tegen de Amerikanen, de Ieren, de Russen en Mexicanen, maar stuitte tegen een hard defensief Angola op.

Beslissende penalty’s

Angola groef zich de gehele wedstrijd in, terwijl Turkije de wedstrijd domineerde. Het lukte de Turkse ploeg echter niet om de harde Angolese noot te kraken en een doelpunt af te dwingen. De wedstrijd eindigde in de reguliere speeltijd in een 0-0 gelijkspel, terwijl ook de verlenging niet voor een winnaar zorgde. De wedstrijd werd uiteindelijk beslecht met penalty’s. Turkije verloor de strafschoppen met 4-5.

Emoties

Hoewel het Turks team dit WK met opgeheven hoofd kan verlaten, lukte het sommige Turkse spelers niet om hun emoties na de wedstrijd te bedwingen. Bij Baris Telli, de enthousiasteling van het team die al sinds zijn 15e geamputeerdenvoetbal speelt, vloeiden tranen van verdriet. Voor de aanvoerder van het team die de strafschop miste, Osman Çakmak, was deze dag een bijzonder ingrijpende in zijn leven. Hij stapte op deze dag in 1997 op een landmijn van de terreurbeweging PKK en begon elf jaar later aan zijn carrière in het geamputeerdenvoetbal.

Europees Kampioen Turkije behoort samen met onder andere Angola tot de wereldtop in het geamputeerdenvoetbal. Angola werd in 2014 tweede op het WK, terwijl Rusland dat WK won. Turkije werd achtereenvolgend in 2010, 2012 en 2014 derde op het WK en is dit jaar dus de runner up.

De wedstrijd tegen Mexico:

De wedstrijd tegen Rusland:

De wedstrijd tegen Ierland:

De wedstrijd tegen Amerika: