Home Nieuws Turkije schort vluchtelingendeal met onbetrouwbaar EU op

Turkije schort vluchtelingendeal met onbetrouwbaar EU op

Nadat de EU herhaaldelijk haar verplichtingen niet nakwam met betrekking tot de vluchtelingendeal die gesloten werd met Turkije, heeft Turkije aangekondigd dat de overeenkomst niet langer functioneert en de verplichtingen die samenhingen met de deal niet meer zal nakomen. De EU is een wanbetaler en onbetrouwbaar gebleken bij het onder andere vervullen van haar visaverplichtingen voor Turkije.

Advertentie

We zullen niet wachten aan de deur van de EU. De vluchtelingendeal en het visumvrij reizen zullen gelijktijdig in werking treden,” zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Cavusoglu heeft aangekondigd dat ze de verplichtingen die bij de deal horen, niet meer na zal komen.

Turkije en de EU tekenden in 2016 een deal om een oplossing te vinden voor de massale toestroom van vluchtelingen die naar de EU op weg waren. De EU beloofde een bedrag van 6 miljard euro die in twee delen zou worden uitbetaald en dat bedoeld was om een deel van de opvang voor Syrische vluchtelingen te bekostigen. Volgens de deal met de EU zou ook het visumvrij reizen onderdeel van de overeenkomst zijn.

Turkije zou in ruil voor de deal vluchtelingen ontmoedigen om de gevaarlijke overtocht naar de EU te wagen, mensensmokkelaars aanpakken en de leefomstandigheden van meer dan 3 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije verbeteren. Zelf heeft Turkije al 30 miljard EURO uitgegeven aan de opvang van Syrische vluchtelingen.

Ondanks het feit dat Turkije al haar verplichtingen nakwam, liet de EU het afweten op alle punten. Cavusoglu pareert de kritiek dat Turkije zich militair en politiek af zou wenden van de NAVO en zegt dat het verwijderen van Turkije uit de NAVO niet mogelijk is, maar dat Turkije wel nieuwe initiatieven ontplooit op het gebied van haar Buitenlandbeleid. “Meer dan vijftig jaar lang wachten aan de deur van de EU is niet mogelijk voor Turkije. We zullen onze nieuwe initiatieven met betrekking tot buitenlandbeleid begin augustus aankondigen,” aldus Cavusoglu.

Turkije heeft als enige land in de regio een militaire grondoperatie tegen terreurgroepen in het noorden van Syrië ondernomen, waarbij 3.800 ISIS-terroristen en meer dan 4.000 PKK-terroristen zijn gedood. Daarnaast zijn 60.000 buitenlandse strijders uit westerse landen tegengehouden om naar Syrië te gaan en zijn 4.500 buitenlandse strijders opgepakt. Naar gebieden die Turkije heeft bevrijd van DAESH en de PKK zijn inmiddels meer dan 300.000 Syriërs teruggekeerd. Alleen al uit Afrin waren tijdens de bezetting van de terreurgroep PKK 350.000 mensen, waaronder Arabieren, Koerden en Turkmenen, naar Turkije gevlucht.