Home Nieuws Turkije schiet Rohingya-moslims te hulp

Turkije schiet Rohingya-moslims te hulp

Turkije heeft toegezegd om $1 miljoen beschikbaar te stellen aan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde (UNHCR). Het geld is bedoeld voor het leveren van humanitaire hulp aan de Rohingya vluchtelingen uit Myanmar die nog op zee zijn of zijn aangekomen in Indonesië en Maleisië.

Advertentie

President Recep Tayyip Erdoğan heeft woensdag telefonisch overleg gehad met de Maleisische premier Najib Razak over de bootvluchtelingen die zijn gestrand in de Andamanse Zee en bevestigde daarin dat Turkije klaar staat om zelf ook werk te verzetten met betrekking tot deze kwestie.

Naast de financiële steun voert de Turkse Marine werkzaamheden uit om de Rohingya moslims die zijn gestrand in boten voor de kust van Thailand en Maleisië te bereiken, zo vertelde minister-president Ahmet Davutoğlu afgelopen dinsdag.

In een gesprek met een groep jongeren bij Çankaya Palace had hij op 19 mei gezegd dat Turkije zijn uiterste best doet om de Rohingya moslims bereiken op zee, in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Turkije zet hiervoor een schip van de Turkse strijdkrachten in welke al aanwezig was in de regio.

In 2013 bezocht Davutoğlu – toen nog minister van buitenlande zaken – een vluchtelingenkamp met Rohingya-moslims in Arakan (west Myanmar), dat meldt turks.nl. Hij beloofde toen meer inzet te tonen om de etnische conflicten in het gebied en halt toe te roepen.

Maleisië en Indonesië
De autoriteiten van Maleisië zijn begonnen met search-and-rescue operaties langs de kustlijn om de naar schatting 7.000 Rohingya-moslims te redden die in gammele bootjes op zee ronddwalen die eerder (ook door omliggende landen) terug de zee op zijn geduwd.

Premier Najib Razak van Maleisië heeft de marine opgedragen om te zoeken naar boten van de migranten nadat woensdag een overeenkomst is gesloten met Indonesië om gezamenlijk toevlucht te bieden aan de duizenden vluchtelingen op zoek naar een veilig heenkomen. Dat heeft hij op zijn Facebook pagina bekend gemaakt.

Maleisië en Indonesië zijn overeengekomen om een jaar lang de duizenden Rohingya’s op te vangen en van de meest basale hulp te voorzien. Hiermee geven ze gehoor aan de oproepen van diverse internationale mensenrechtenorganisaties om dit te doen.

Duizenden moslims van de Rohingya-moslimminderheid uit Myanmar riskeren hun leven door aan boord van slecht uitgeruste boten de gevaarlijke zeeën te trosteren in de zoektocht naar een beter leven in veiligheid in de omliggende landen. In Myanmar worden de Rohingya moslims etnisch gezuiverd. Op de boten bevinden zich ook economische vluchtelingen uit Bangladesh.

Volgens cijfers van de VN hebben dit jaar tot nu toe zo’n 25.000 Rohingya’s een dergelijke riskante reis gemaakt in een poging om Maleisië, Indonesië of Thailand te bereiken.

Positieve ontwikkeling
“Dat Maleisië en Indonesië het lot van de Rohingya serieus nemen en stoppen om de boten met vluchtelingen weer terug de zee op te duwen is een positieve maar ook onvermijdelijke ontwikkeling,” aldus Nourdeen Wildeman, voorzitten van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah. “Volgende week zijn wij met een team actief in Maleisië om de Rohingya die wél aan land zijn gekomen of gebracht van humanitaire hulp te voorzien insha’allah”.