Home Nieuws Turkije schakelt terreurkopstuk PKK uit met precisie-operatie

Turkije schakelt terreurkopstuk PKK uit met precisie-operatie

Turkije heeft de PKK-kopstuk Ismail Ozden, codenaam Mam Zeki Sengali, uitgeschakeld met een precisieoperatie van het Turks leger en de Turkse inlichtingendienst MIT. Sengali werd stap voor stap gevolgd met een gewapende drone met slimme munitie, beiden van Turkse makelij, voordat hij ver van de bewoonde wereld in het noorden van Irak kon worden uitgeschakeld.

Advertentie

Turkije zocht Ozden al langer voor terreuraanklachten in verband met zijn betrokkenheid bij tal van terreuraanslagen. Sengali bevond zich om die reden op de Rode lijst van meest gezochte terorristen. Ozden was lid van de PKK/KCK top en verantwoordelijk voor de Sinjar regio in het noorden van Irak, waar de aanwezigheid van de terreurbeweging PKK de laatste jaren is toegenomen.

Voor de operatie om Ozden uit te schakelen is hij vooraf lange tijd gevolgd door de Turkse inlichtingendienst MIT. Bij de operatie om hem uit te schakelen zijn gewapende Turkse drones en slimme munitie van Turkse makelij en gevechtsvliegtuigen met geleide raketten gebruikt. De auto waarin Ozden zich bevindt wordt met slimme munitie geraakt en ontploft. Terwijl een tweede auto toesnelt en iets uit de eerste auto inlaadt en wegsnelt, wordt niets aan het toeval overgelaten en wordt ook het tweede voertuig uitgeschakeld.

Ozden was in de jaren tussen 1992 en 1996 ook actief in Europa voor de terreurgroep PKK en werd in 2018 gepromoveerd tot verantwoordelijke in Sinjar.

De operatie waarbij het terreurkopstuk is uitgeschakeld, is vernoemd naar de 11 maanden oude baby Mustafa Bedirhan Karakaya, die onlangs samen met zijn moeder om het leven werd gebracht door de terreurbeweging PKK.