Home Nieuws Turkije, Rusland en Iran willen snel einde aan burgeroorlog Syrië, landaasgieren buitenspel...

Turkije, Rusland en Iran willen snel einde aan burgeroorlog Syrië, landaasgieren buitenspel gezet

Turkije, Iran en Rusland zeggen dat ze hun inspanningen in Syrië willen versnellen om te zorgen voor rust in het land, burgers in Syrië te beschermen en te zorgen voor de-escalatiezones. De Turkse president Erdogan zegt dat Turkije niet openstaat voor plannen van derden om Syrische grondgebieden te herverdelen: “Dit gebied heeft voor die landchirurgie in het verleden een hoge prijs betaald”.

Advertentie

President Erdogan zegt in de persconferentie na de trilaterale top in Ankara dat Turkije zich bewust is van zijn verantwoordelijkheden in Syrië en dit met de grootste zorg vervult.

Turkije heeft een gebied van 4.000 km2 in Syrië schoongeveegd van terroristen tijdens Operatie Eufraat Schild en Operatie Olijftak,” zegt Erdogan.

Volgens de Turkse president is het van cruciaal belang om gelijke afstand te bewaren tot alle terroristische groeperingen om de territoriale integriteit van Syrië te behouden. Het is volgens Erdogan belangrijk om alle terreurgroepen uit te sluiten die niet alleen Syrië bedreigen, maar ook alle omliggende landen, omdat de PKK of DAESH hetzelfde nut dienen en niet bij zullen dragen aan een duurzame vrede in het land.

Sommigen hebben buiten Syrië om voor zichzelf een verdeling [van land] gemaakt, wat voor ons niet aan de orde is. Wij geloven niet in deze landchirurgie, waar dit gebied in het verleden een hoge prijs voor heeft betaald“.

De Iraanse president Hassan Rouhani zegt dat er geen militaire oplossing is voor de crisis in Syrië, en dat het beschermen van de onafhankelijkheid van Syrië een prioriteit is voor Iran.

Russische president Putin zegt dat het belangrijk is om humanitaire hulp in Syrië niet te politiseren. “Geachte Erdogan heeft aangeboden om humanitaire noodhulp te versturen. Volgens mij is dit een juist aanbod“, aldus Putin.