Home Nieuws Turkije roept Duitse ambassadeur op het matje om spionagepraktijken

Turkije roept Duitse ambassadeur op het matje om spionagepraktijken

De Duitse buitenlandse inlichtingendienst BND heeft Turkije gedurende bijna 40 jaar bespioneerd, dat heeft Focus Magazine zaterdag gemeld. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de spanningen tussen de NAVO-bondgenoten verder oplopen. Ook persbureau Reuters maakte hier melding van.

Advertentie

De details over de duur en de besluitvorming rondom de spionage gaan verder dan de eerste berichten hierover eerder deze week.

Turkije riep maandag de Duitse ambassadeur in Ankara op het matje na subsequente berichten in de media dat Berlijn Ankara als topdoelwit had aangemerkt voor spionageactiviteiten. Dit zou blijken uit een regeringsdocument van 2009. De Duitsers zouden Turkije al jaren intensief bespioneren.

Focus Magazine schrijft dat de Duitse geheime dienst BND, Turkije val vanaf 1976 bespioneert en dat de Duitse regering onder de toenmalig sociaal-democratische kanselier Helmut Schmidt uitdrukkelijk toestemming had verleend voor deze operatie.

Focus magazine haalt ook aan dat volgens overheidsbronnen het huidige mandaat om Turkse politici en staatsinstellingen te bespioneren was uitgevaardigd door een werkgroep van de Duitse regering, dat bestond uit vertegenwoordigers van het kantoor van de Kanselier, Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Financiën.

Een woordvoerder van de Duitse regering weigerde commentaar te geven op het rapport.

Het rapport brengt de regering van Angela Merkel in verdere verlegenheid. De Duitse regering kan beschuldigingen van hypocrisie verwachten, voor haar eerdere –nu blijkt- gespeelde verontwaardiging naar de wijdverbreide spionagepraktijken van de Amerikanen op de Duitsers, met inbegrip van het aftappen van de telefoon van de kanselier.

De conservatieve parlementariër Hans-Peter Uhl vertelde Focus dat er “goede redenen” waren voor de BND om Turkije te bespioneren. Hij noemde mensenhandel, drugs en terrorisme als punten van zorg en zijn commentaren krijgen veel bijval van andere Duitse parlementAriërs.

“We moeten weten wat er naar ons komt van EU-kandidaat Turkije,” citeerde Focus hem.

Duitsland is de grootste handelspartner van Turkije in de Europese Unie en de thuisbasis van ten minste 3 miljoen Turken. Maar relaties zijn niet altijd even soepel. De conservatieven van Merkel zijn sceptisch over het Turkse EU-lidmaatschap.

In reactie op berichten in de media over de Amerikaanse spionage in Duitsland, heeft Merkel gezegd dat spionage onder vrienden “totaal niet aanvaardbaar” is.

In een openbare ruzie die de relaties tussen Berlijn en Washington bekoelde, heeft Duitsland een Amerikaanse topspion het land uit verwezen, nadat eerder dit jaar een dubbelspion werd ontmaskerd die ook bij de BND werkte.

Der Spiegel meld ook dat de BND ook Albanië, een ander lid van de NAVO, afluistert.