Home Nieuws Turkije reikt Libanon helpende hand na massieve explosie

Turkije reikt Libanon helpende hand na massieve explosie

Turkije heeft Libanon de helpende hand gereikt na de massieve explosie die een groot gebied in de Libanese hoofdstad Beiroet heeft verwoest. Bij de explosie in de haven van Beiroet kwamen meer dan 150 mensen om het leven en raakten 5.000 mensen gewond. Meer dan 300.000 mensen raakten in één klap dakloos. De schade loopt volgens sommige schattingen in de €15 miljard. Bij de explosie kwam ook de echtgenote van de Nederlandse ambassadeur in Libanon om het leven.

Het zwaar getroffen land mag gebruik maken van de Turkse haven Mersin voor handel, douane en opslag totdat de haven van Beiroet weer in gebruik kan worden genomen, aldus de Turkse vice-president Fuat Oktay, die met een hoge Turkse delegatie naar Libanon is afgereisd met 400 ton humanitaire hulp en het aanbod om ongelimiteerd gebruik te maken van alle Turkse ziekenhuizen en luchtambulances.

Advertentie

We zijn hier gekomen om onze condoleances over te brengen,” aldus Oktay, die samen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu ontmoetingen heeft gehad met de Libanese president Aoun, premier Hassan Diab en de Parlementsvoorzitter Nabih Berri. Turkije heeft daarnaast per direct aan luchtbrug geopend met medische en humanitaire hulp, steun voor de heropbouw van Beiroet en de bouw van het Sayda Ziekenhuis.

Frans kolonialisme

Het bescheiden, maar gulle bezoek van de Turkse delegatie staat in contrast met de arrogantie waarmee de Franse president Macron zich voor even keizer waande in de straten van Beiroet. Macron zei tijdens zijn bezoek aan de voormalige Franse kolonie dat opgehaalde hulpgelden niet in handen van corrupte politici terecht zullen komen en dat hij een nieuw politiek pact zal voorstellen voor het land. “Ik zal een nieuw politiek pact voorstellen en ik zal terugkeren op 1 september. Als zij het niet voor elkaar krijgen, dan zal ik mijn politieke verantwoordelijkheid nemen,” aldus Macron, die er geen morele bezwaren tegen had om het lijk van Frans kolonialisme op te graven en nieuw leven in te blazen. Zijn bezoek werd vooral gepolijst door Franse persagentschappen en propaganda-apparaten in Arabische dictaturen zoals Saudi Arabië, Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, waarmee Frankrijk geregeld optrekt om landen te verwoesten en onder haar eigen invloedssfeer te krijgen.

Neokolonialistische ambities van het Macron-regime samengevat in één beeld: lijfwachten van de Franse president werken de Libanese president Aoun naar achteren, zodat Macron zijn pr-moment kan pakken.

De Turkse delegatie onder leiding van vice-president Fuat Oktay en de minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op bezoek bij president Aoun van Libanon.

De explosie van dinsdag vond plaats in een opslaghal waar 2.750 ton ammoniumnitraat werd opgeslagen sinds het in 2013 in beslag werd genomen. Wat de explosie heeft veroorzaakt moet onderzoek nog uitwijzen. Uitgesloten wordt niet dat het om een sabotage-actie of een aanval gaat.