Home Nieuws Turkije: Rechter verbiedt toegang twitteraccount “Fuat Avni”

Turkije: Rechter verbiedt toegang twitteraccount “Fuat Avni”

Het Openbaar Ministerie in Gölbaşı is een onderzoek gestart naar de gebruiker(s) van het ‘Fuat Avni’ account op Twitter voor het schenden van de privacy van het onderzoek naar illegale afluisterpraktijken door “Gülenisten”.

Advertentie

Zij zouden volgens de Turkse regering overheidsorganen hebben geïnfiltreerd tot aan de rechterlijke macht en politie toe. De rechtbank sprak naar verluidt een verbod uit op toegang tot het Twitteraccount. Het verbod zal mogelijk vrijwel meteen ingaan nadat het verzoek is ontvangen door de Turkse Telecommunicatie-instantie.

Het gaat om de controversiële Twitter-account met de naam Fuat Avni, waarvan aangenomen wordt dat het om een fictieve personage gaat en gelieerd is aan de Gülen beweging. Middels het account wordt met enige regelmaat informatie naar buiten gebracht en voorspellingen gedaan die uitkomen. Zo wist het Twitteraccount te voorspellen dat journalisten van Zaman zouden worden opgepakt. De informatie waarover de gebruiker of de gebruikers van het Twitteraccount lijken te beschikken, duidt er volgens de regering op dat de beweging present is in de belangrijkste organen van de overheid en vertrouwelijke informatie via illegale middelen verkrijgt.

Verder is er een onderzoek gestart naar de gebruiker(s) van het Twitter account voor ‘schending van de privacy’ van het diepgaand onderzoek naar “illegaal aftappen via social media”.

Een voorbeeld van de voorspellingen via het Fuat Avni Twitteraccount in het Engels. Klik op de foto om uit te vergroten.

Fuat Avni1