Home Nieuws Turkije produceert nu ook bewapende drones

Turkije produceert nu ook bewapende drones

Turkije - Turkse defensietechnologie superieur aan dat van Israël

Turkije heeft de allereerste in eigen land geproduceerde bewapende drone, de Bayraktar TB2, met succes getest. De geïnstalleerde anti-tank raket Mizrak-O, ook bekend als UMTAS, werd ontwikkeld door ROKETSAN.

Advertentie

Het bewapenen van de Bayraktar TB2 heeft meer dan een jaar geduurd en werd donderdag voor het eerst getest. De twee lasergestuurde raketten van elk 37.5 kg werden afgevuurd van een hoogte van 4.9 km en 8 km afstand en raakte met 100% succes een doelwit van 2 bij 2 meter. De UMTAS raketten worden vooral geproduceerd voor de ATAK-T-129 helikopter en kan nu ook afgevuurd worden vanaf een drone. Landen als Azerbeidzjan en Pakistan hebben al interesse geuit in de raket.

Met deze ontwikkeling is Turkije weer een stap dichterbij onafhankelijkheid van de buitenlandse defensie-industrie. Turkije wilde in 2008 een onbemande bewapende drone aankopen van de Verenigde Staten, maar de Amerikaanse Senaat keurde de aankoop af. Ondanks pogingen van Necdet Özel, Commandant van de Turkse Strijdkrachten en de toenmalige premier en huidige president van Turkije, Recep Tayyip Erdoğan. 


Turkije is het vijfde land in de wereld geworden dat zijn eigen UAV (Unmanned Aerial Vehicle) produceert, na de VS, China, Israël en Iran. Amerika produceert de Predator en Reaper, Israël de Hermes, China de CH-3 en Iran de Shahed 129 UAV. Laatstgenoemde exporteert zijn UAV’s naar Soedan, Irak, Libanon, Venezuela en Syrië.

De electronica, software en infrastructuur van de Bayraktar die 12 meter wijd en 650 zwaar is, wordt superieur geacht in vergelijking met de Israëlische Heron.