Home Opinie “Turkije pleegt samen met Koerden genocide op Koerden”

“Turkije pleegt samen met Koerden genocide op Koerden”

Het PKK-leiderschap beschuldigt de Turkse staat ervan een genocide te plegen op de Koerden, samen met de Koerden (Ja, echt).

De wanhoop van de terreurbeweging PKK is te horen in de retoriek van het PKK-leiderschap in een interview dat in mei is verschenen en is afgenomen door de Duitsers Peter Schaber en Willi Effenberger met de voortvluchtige terrorist Bese Hozat in Irak’s Kandil bergen.

Advertentie

Volgens Hozat pleegt de Turkse staat samen met Koerden een genocide op de Koerden. Een zeer merkwaardige beschuldiging. Ze beschuldigt Turkije ervan samen te werken met de Koerden in Irak om een einde te maken aan de terreurbeweging PKK en de Syrische tak PYD/YPG. Volgens Hozat zouden de plannen om de PKK te vernietigen in 2014 al gesmeed zijn in het AK-Partij veiligheidskabinet en zou de Turkse regering, evenals de PKK dat heeft gedaan tijdens het vredesproces, zich voorbereid hebben op een grootschalige militaire campagne om de terreurbeweging een fatale nekslag toe te brengen.

MIT WERKT SAMEN MET KOERDEN
Volgens Hozat heeft Turkije tijdens het vredesproces de infrastructuur in zuidoost Turkije verbeterd, huizen gebouwd, dammen gebouwd, arbeidsplaatsen gecreëerd in zuidoost Turkije en gezamenlijke stappen gezet met de Koerden in Irak om ervoor te zorgen dat de invloed van de PKK in Irak wordt ingeperkt en de terreurbeweging YPG in Syrië verder wordt geïsoleerd. De voortdurende bombardementen van PKK-stellingen worden volgens Hozat gedaan met behulp van inlichtingen die door de MIT, de Turkse geheime dienst, worden vergaard in lokale Koerdische gemeenschappen en met behulp van de inlichtingeneenheid van de Koerdische Autonome Regering in Irak.

STEUN PKK NEEMT AF
Het interview is een aaneenrijging van drogredeneringen en foutieve aannames en signaleert een verval binnen de PKK die met de recente toenadering tussen Turkije en Rusland en Israël, belangrijke partners in de regio dreigt kwijt te raken en internationale steun ziet afbrokkelen. De media-aandacht en de wanhoopsdemonstraties zoals we die zien in Den Haag en Amsterdam, waar beide gemeenten terreurvlaggen gedogen en dit -naar ik vermoed- een juridisch staartje zal krijgen in de toekomst, signaleren een falend PR-beleid voor de terreurbeweging. Met de komst van sociale media en alternatieve Turks-Nederlandse nieuwsbronnen, maken Nederlanders kennis met het andere gezicht van de PKK. Het gezicht dat jarenlang verborgen is gehouden door de mainstream media in Nederland doordat zij de PKK een arbeiderspartij bleven noemen: de best geconsumeerde nieuwsleugen van de afgelopen decennia in Nederland. Zo lust ik er nog wel een paar!

NEDERLANDER BIJ PKK
In dezelfde maand (Hoe toevallig) voegde ook activist Frederike Geerdink zich bij de PKK als embedded journalist. Geerdink kwam in mei aan in het broeinest van de terreurbeweging PKK in noord-Irak voor een boek dat ze naar eigen zeggen gaat schrijven. Het boek waarvoor ze nu onderzoek doet als embedded journalist bij de PKK, is gefinancierd vanuit het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (BJP), een Fonds dat €400.000 subsidie per jaar ontvangt van de Nederlandse overheid en waarvoor de Raad voor Cultuur onlangs een positief advies heeft gegeven om de subsidie voort te zetten tot 2020. Nederland als belangrijke buitenlandse investeerder in Turkije, riskeert daarmee de Turkse vriendschap op het spel te zetten.

PKK KAN ZICHZELF OPHEFFEN
Hoewel er enerzijds nog veel steun is vanuit nationalistische Koerden voor de PKK, is er ook een afbrokkeling te zien van steun in diezelfde gemeenschap die de methodes van de PKK afkeuren. Met een Hozat, die geen kaas heeft gegeten van de argumentatieleer en een HDP die weigeren afstand te nemen van de terreurgroep PKK, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de twee zichzelf kunnen opheffen. Daar kan een PR-campagne van de PKK met een Geerdink en een Schaber weinig aan veranderen.

Ik ben van mening dat de Koerden betere vertegenwoordigers verdienen dan de radicalen die zich nu opwerpen als woordvoerders van de gemeenschap en hoop dat Hozat en de haren doorgaan met het verkondigen van deze onzin.

Fingers crossed!

LEES OOK:
Rapport EUROPOL: PKK, het terreurnetwerk in Europa.
F.A.Q. DE PKK, DE VEELGESTELDE VRAGEN.
De Turkse vlag hangt halfstok, waar even verderop PKK’ers mogen demonstreren
– Het westen, de PKK en de dubbele maten
– Politie verwijderde waarschuwing PKK KAMPANYA van website