Home Nieuws Turkije opent grenzen naar EU voor vluchtelingen uit Syrië

Turkije opent grenzen naar EU voor vluchtelingen uit Syrië

Turkije biedt vrije doorgang aan vluchtelingen uit Syrië die door willen reizen naar de EU. Dat maken Turkse officials donderdagavond bekend aan de Turkse pers. De aankondiging komt na een belangrijke vergadering van het veiligheidskabinet dat bijeenkwam nadat bij een Russische of Syrische luchtaanval op Turkse vredestroepen in Idlib tenminste 22 Turkse militairen om het leven zijn gekomen.

Advertentie

Turkije heeft als één van de garantoren van de staakt-het-vuren in Idlib de afgelopen jaren geprobeerd om de rust in de regio te bewaren, waar op dit moment meer dan 4 miljoen Syriërs verblijven op de vlucht voor het Assad-regime, Rusland en Iraanse milities. Donderdag werd bekend dat bij een luchtaanval op Turkse vredestroepen tenminste 22 Turkse militairen om het leven zijn gekomen.

Turkije, dat al 4 miljoen vluchtelingen opvangt, vraagt het westen al jaren om steun voor een oplossing voor het vluchtelingenprobleem. Terwijl de EU de eerder overeengekomen afspraken in de vluchtelingendeal met Turkije niet nakwam, heeft het ook verzaakt om Turkije bij te staan om een blijvende oplossing te vinden voor de miljoenen vluchtelingen die bijeen zijn gedreven in Idlib, aan de grens met Turkije. Volgens Turkse bronnen opent Turkije per direct de grensovergangen voor deze vluchtelingen en zal het vluchtelingen die via land of zee door willen reizen naar de EU niet tegenhouden.