Home Nieuws Turkije ontdekt massieve goudvoorraad in geboortegrond Ottomaanse Rijk

Turkije ontdekt massieve goudvoorraad in geboortegrond Ottomaanse Rijk

Goud Turkije

In de noordwestelijke Turkse provincie Bilecik in Sogut is een goudreserve ontdekt van 3.5 miljoen ons in het mijngebied van de Turkse Agrarische Krediet Coöperaties Gubretas. Sogut is tevens de plek waar het Ottomaanse Rijk is opgericht en diende als eerste hoofdstad van het Rijk van Osman.

Goudreserves
De waarde van de goudvondst ligt rond de 5,4 miljard EURO en is ongeveer een vijfde deel van de totale goudreserves die de Turkse overheid heeft. In het derde kwartaal van 2020 was dat nog zo’n 561 ton goud, daarmee neemt Turkije nu nog plaats achter Nederland die een stabiele 612 ton aan goud bezit en daarmee wereldwijd in de top 10 staat.

Het mijngebied werd sinds 2008 geëxploiteerd door Koza Altin, maar ging over naar Gubretas in december 2019 na een rechtszaak waarbij werd geconcludeerd dat Koza Altin “niet aan zijn verplichtingen kon voldoen“. Koza werd in beslag genomen door de Turkse overheid en overgedragen aan een Turks overheidsfonds doordat het banden zou hebben met FETÖ (Fethullahistische Terreurbeweging, red.), de sekte van Fethullah Gülen die verantwoordelijk wordt gehouden voor de bloedige militaire couppoging in Turkije, waarbij meer dan 250 mensen om het leven kwamen. Gubretas heeft aangekondigd dat ze het goud zelf zullen delven en de Turkse economie binnen twee jaar al een positieve impuls kunnen geven.

Ottomaanse Rijk
Dat de vondst in Sogut is, draagt grote Symbolische waarde. Sogut is de plaats waar het machtige Ottomaanse Rijk is opgericht en dat tevens diende als eerste hoofdstad van het Rijk. Ook de tombe van Ertugrul Gazi Osman I, Ertugrul Gazi, is gesitueerd in het plaatsje.

De algemeen directeur van de Turkse Agrarische Krediet Coöperaties Fahrettin Poyraz in een vraaggesprek op de vondst.