Home Nieuws Turkije ontdekt massieve gasvoorraad

Turkije ontdekt massieve gasvoorraad

Turkije heeft in het Zwarte Zee-gebied een massieve aardgasvoorraad ontdekt waardoor het land 20 jaar lang geen gas meer zou hoeven importeren. Dat melden bronnen aan het internationale persagentschap Reuters. Update: de Turkse president Erdogan bevestigt vrijdag dat Turkije een massieve gasvondst heeft gedaan in de Zwarte Zee.

De Turkse president Erdogan kondigde deze week aan dat hij vrijdag goed nieuws heeft wat een nieuw tijdperk voor Turkije zal inluiden. Er werd al druk gespeculeerd over een aardgasvondst in de Zwarte Zee, maar nu lijken de geruchten ook bevestigd te worden door twee betrouwbare bronnen.

Over de omvang van de vondst, dat in het exploratiegebied Tuna-1 zou liggen, is nog niets bekend. Volgens één bron zou het zo massief zijn, dat het 20 jaar lang zou kunnen voorzien in de energiebehoeften van Turkije. “Er is aardgas gevonden in de Tuna-1 put. De verwachte reserve is 800 miljard kubieke meter en zou Turkije ongeveer twintig jaar kunnen voorzien in haar energiebehoeften,” aldus de bron tegenover Reuters.

Het starten van de gasproductie zal naar schatting tussen de 6 en 10 jaar duren en vergt een investering van een bedrag tussen de €1,5 en €3,5 miljard. Dat zou een fractie zijn van de energie die Turkije vorig jaar importeerde ter waarde van €35 miljard. De vondst zal waarschijnlijk niet de laatste zijn die Turkije doet. Het land heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in zesde generatie diepwater-boorschepen en heeft er nu drie in gebruik die de Zwarte Zee en de Middellandse Zee afspeuren naar energievoorraden: de Fatih, de Oruç Reis en Kanuni.

TUNA-1, Zwarte Zee, Turkije, aardgas
De locatie van de aardgasvondst in de Zwarte Zee, de TUNA-1 bron.