Home Nieuws Turkije onderzoekt Nederlandse diplomaat op verdenking van spionage voor MIVD

Turkije onderzoekt Nederlandse diplomaat op verdenking van spionage voor MIVD

DELEN

Volgens Turkse media doet Turkije onderzoek naar een Nederlandse diplomaat op verdenking van spionage voor de Nederlandse Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Het zou gaan om de man A.Z.

De vermeende spion, aangeduid als A.Z., zou bezig zijn met het inwinnen van informatie over de Turkse militaire operatie tegen de terreurbeweging PKK in Afrin en zou aanwezig zijn geweest op bijeenkomsten van de Syrische oppositie en grote sommen met geld hebben overhandigd aan informanten. Ook zou hij als taak hebben om Turkije in verband met ISIS te brengen, een narratief dat vooral door de terreurbeweging PKK wordt gepusht.

A.Z. zou niet alleen met informanten bij elkaar komen, maar ook met marginale extremistische linkse groeperingen in Turkije afspreken. Hij zou zijn diplomatiek paspoort hebben gebruikt bij het in- en uitreizen van Turkije en de mogelijkheden van het Nederlandse consulaat in Istanbul benutten om met NGO’s bijeen komen die zich tegen de Syrische militaire operatie tegen de PKK verzetten. Op bijeenkomsten stelde A.Z. zich voor als iemand van het Nederlandse ministerie van Defensie.

A.Z. zou ook informatie hebben willen inwinnen over de anti-terreuroperaties van Turkije en voor die gelegenheid verschillende huizen hebben gehuurd waarin afgesproken werd met informanten. A.Z. wilde weten met hoeveel FSA-strijders Turkije aan bepaalde operaties meedeed, welke wapens er werden gebruikt, waar de munitie werd geproduceerd, vroeg naar persoonlijke informatie over piloten en wilde weten waar de operatiecentra van de Turkse IHA- en SIHA-drones waren gevestigd.

Informanten van A.Z. kregen grote sommen met geld verhuld als hulp aan Syrische oppositiegroeperingen. Om sporen kwijt te raken reisde de spion vooral met het openbaar vervoer en droeg hij, om niet afgeluisterd te worden, een signal jammer bij zich. A.Z. gebruikte steeds nieuwe e-mailadressen en sprak geregeld af met lokaal ingewonnen spionnen.

Het is niet de eerste keer dat er berichten opduiken over activiteiten van een Nederlandse inlichtingendienst in Turkije. Tussen 2002 en 2007 was het ook een MIVD-agent die een NOS-journalist in Turkije benaderde om een gunst. Dat blijkt uit de memoires van Hans Laroes, voormalig hoofdredacteur van de NOS. Volgens de toenmalige minister van Defensie Henk Kamp zou de MIVD-agent buiten zijn boekje hebben gehandeld en zou hij ontslagen zijn door de MIVD.

Intelligence operations on Turkish soil, beyond the conspiracy