Home Nieuws Turkije: “Niemand zal buigen voor bedreigingen VS, de wereld komt in verzet”

Turkije: “Niemand zal buigen voor bedreigingen VS, de wereld komt in verzet”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft woensdag de VS terechtgewezen vanwege de bedreigingen die zijn geuit tegen lidstaten van de VN die een resolutie ondersteunen waarin de landen zich uitspreken tegen het eenzijdige besluit van Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van israel te erkennen.

Advertentie

Cavusoglu sprak voor zijn trip naar het spoedberaad van de Algemene Vergadering van de VN over Jeruzalem en zei dat Turkije steun verwacht voor de ontwerpresolutie, omdat niet alleen moslims, maar ook christenen en joden bezorgd zijn over het besluit van de VS.

“Ieder weldenkend mens komt in verzet tegen deze onwettige beslissing. We kunnen echter zien dat voor de stemming van morgen, de VS, die alleen is komen te staan, zich ressorteert tot bedreigingen,” aldus Cavusoglu.

De Amerikaanse VN-gezant Nikki Haley bedreigde dinsdag landen dat ze Trump zal inlichten over de namen van hen die een ontwerpresolutie ondersteunen tegen de Amerikaanse beslissing inzake Jeruzalem.

“Wat ga je doen nadat je de namen hebt genoteerd? Ga je die landen ook straffen?” zegt Cavusoglu. “De wereld komt in verzet tegen onrechtvaardigheid nu. Geen enkele waardige staat zal toegeven aan een dergelijke onderdrukking. Niemand zal buigen voor deze druk”.

Cavusoglu roept de VS op om zich verre te houden van zulke tactieken en zei dat we morgen getuige zullen zijn van geschiedenis.

Trump’s formele erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van de israelische staat zorgde voor een golf van protesten wereldwijd. Ook de Organisatie van Islamitische Samenwerking nam op 13 december een besluit waarin de 57 lidstaten, die een wereldbevolking van 1.6 miljard vertegenwoordigen, Oost Jeruzalem als hoofdstad van bezet Palestina erkennen.

De voor moslims, christenen en joden heilige stad Jeruzalem wordt al sinds 1967 illegaal bezet door de israelische staat.

De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van israel en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade vanuit Tel Aviv worden direct gelinkt aan financiële steun van de joodse casino-miljardair Sheldon Adelson, die 20 miljoen dollar doneerde aan de Trump-campagne op voorwaarde dat Trump de Amerikaanse ambassade naar de heilige stad verhuist. Adelson staat erom bekend dat hij nauwe banden heeft met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn fortuin gebruikt om Republikeinen te beïnvloeden om in lijn met zionistische ambities in de regio te handelen. Adelson heeft eerder de campagnes van George W. Bush, Newt Gingrich en Mitt Romney gesteund. Steun voor de beslissing van Trump kwam niet alleen uit Republikeinse hoek. Ook de invloedrijke joods-Amerikaanse democraat Chuck Schumer zou Trump hebben geadviseerd om de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem door te zetten.