Home Entertainment Turkije na Amerika grootste exporteur TV-series ter wereld

Turkije na Amerika grootste exporteur TV-series ter wereld

Turkije exporteert TV-series naar meer dan 90 landen, als tweede grootste exporteur van tv-series ter wereld.

Advertentie

De TV-industrie is één van de grootste zakelijke markten in Turkije geworden, terwijl het haar series naar bijna negentig landen exporteert.
Jaren geleden waren de balkanlanden de grootste afzetmarkt voor Turkse soapseries, maar dat is nu veranderd. De Arabische landen zijn nu de grootste afzetmarkt, terwijl de Zuid-Amerikaanse landen op de tweede plaats komen.

‘Muhtesem Yüzyil’ (Magnificent Century), een serie die zou moeten gaan over het leven van de Ottomaanse Sultan Suleyman en zijn vrouw, werd bekeken in 47 landen door 200 miljoen mensen.

‘Aşk-ı Memnu’ (Forbidden Love), ‘Kurtlar Vadisi’ (Valley of The Wolves) en ‘Ezel’ (Eternity) zijn de meest populaire Turkse soaps in de Arabische wereld en worden voor de Arabische markt nagesynchroniseerd.

‘1001 Gece’ (One Thousand and One Nights), een dramaserie over het morele dilemma van een single vrouw, werd uitgezonden in 64 landen en ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ (What is Fatmagül’s Fault?), de serie die gaat over een vrouw die is verkracht en de daders voor het gerecht probeert te brengen, werd uitgezonden in 37 landen.

In Turkije zijn er 85 productiemaatschappijen die afleveringen maken die tussen de $200.000 en $700.000 kosten. Volgens data van de Turkse Exporteurs Unie, is Turkije de tweede grootste exporteur van TV-series ter wereld, na de Verenigde Staten.

“In totaal zijn er 130 Turkse tv-series geëxporteerd die zijn bekeken door meer dan 400 miljoen mensen in de wereld,” zegt filmregisseur Birol Güven.