Home Nieuws “Turkije moet zich ontfermen over Oeigoerse Turken”

“Turkije moet zich ontfermen over Oeigoerse Turken”

“Turkije moet zich ontfermen over de 290 Oeigoerse Turken die worden vastgehouden in een kamp in Thailand en tegen een mogelijke uitzetting naar China aankijken”. Dat zegt de voorzitter van het World Uyghur Congress (WUC) Rebiya Kadeer.

Advertentie

Kadeer, een Oeigoerse zakenvrouw en activist voor Oeigoerse onafhankelijkheid, zei: “Wij zijn Turken. Ons ras, taal, religie, cultuur, essentie en woorden zijn één, Turkije heeft ongeveer 1 miljoen Syriërs verwelkomd, heeft allerhande hulp verstrekt, in veel gevallen geld om vluchtelingen uit Irak, Palestina, Libië en Somalië op te vangen. Turkije heeft daar goed aan gedaan, maar Turkije zou zich ook moeten ontfermen over de 290 Oeigoerse Turken, waaronder kinderen, vrouwen en ouderen die vastzitten in Thailand en de doodstraf riskeren wanneer ze terug gestuurd worden naar China”. Turkije is het enige land ter wereld waar de Oeigoer Turken op vertrouwen en hoop uit putten”.

Kadeer vraagt zich af waarom Turkije de Oeigoerse Turken niet helpt, terwijl het alle soorten en maten van hulp biedt aan mensen die gevlucht zijn voor oorlogen door het opzetten van tentensteden en het verstrekken van voedsel en gezondheidszorg aan hen.
“We weten wat Turkije heeft beloofd aan China, maar onder deze omstandigheden zou Turkije zorg moeten dragen voor de vluchtelingen in Thailand. De Oeigoerse Turken zijn gevlucht voor de Chinese onderdrukking en de dood, maar niemand kijkt naar hen om. Als Turkije zoveel mensen opneemt, omdat ze moslim zijn, dan zou Turkije zich zeker sterk moeten maken voor de Oeigoeren die door niemand geholpen worden, omdat ze Turks en moslim zijn”, zei Kadeer.

Kadeer beschuldigt Turkije ervan de Oeigoerse Turken aan het lijntje te houden, door te laten zien dat het iets doet, terwijl het eigenlijk niets doet. Ze voegde daaraan toe dat ze zichzelf een hulpeloze leider van het Wereld Oeigoeren Congress voelt, wanneer ze probeert om de Oeigoeren te helpen die in een economisch en politiek peniebele situatie verkeren.

China haalde eerder uit naar Turkije voor het opvangen van ongeveer 200 Oeigoeren uit de westelijke Chinese regio Xinjiang, die werden gered uit een mensensmokkelkamp in Thailand, meldde Reuters op 28 november. De Thaise politie ontdekte de groep vluchtelingen die door Chinese ambtenaren werden geïdentificeerd als Oeigoeren.

Het persagentschap Anadolu Agency maakte op 26 november melding van een verzoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu aan Thailand om die Oeigoeren naar Turkije te sturen, wat tot woede van China heeft geleid. China beschouwt hun vlucht naar Thailand van de Oeigoeren als “illegale immigratie”.

Kadeer zegt dat Turkije haar al 10 jaar lang geen visum toekent, terwijl de meeste Europese landen haar een visum geven.

“Als een Turk, is het voor mij nog steeds verboden om Turkije, het land dat ik definieer als mijn tweede thuis, binnen te gaan”, zei Kadeer, eraan toevoegend dat een aantal andere leden van de WUC ook niet toegelaten worden tot Turkije.