Een laboratorium in Izmir is begonnen met het produceren van quantum dots, een halfgeleidermateriaal gevormd door nanokristallen dat wordt gebruikt in een breed spectrum van high-tech producten, van LCD-monitoren tot aan zonnepanelen. Het laboratorium zal Turkije hiermee op de kaart zetten wat betreft nano-science. Dat meldt Hurriyet Daily News op haar website.
Turkse wetenschappers zijn er geslaagd om quantum dots te produceren en hebben hiermee de deur opengezet naar onderzoek ten behoeve van de next generation schermtechnologieën en kankerdiagnoseprocedures. Ze zijn van start gegaan om het op industriële schaal te produceren en willen meerdere kilo’s per dag produceren aan het eind van dit jaar.
Serdar Özçelik, hoofd van de High Technology Institute (İYTE) in Izmir, verantwoordelijk voor de productie, zei dat een milligram van quantum dots [afhankelijk van de kwaliteit], qua prijs tussen de $ 10 en $ 150 oplevert.
“Dus we spreken over een materiaal waarvan een kilo minstens $ 10 miljoen kost. De producten waarin ze worden gebruikt, staan centraal in ons dagelijks leven. Vooraanstaande universiteiten in Turkije hebben reeds projecten opgezet om dit op industriële schaal te produceren,” verklaarde Özçelik.
Hij voegde eraan toe dat slechts twee high-tech bedrijven in de Verenigde Staten in staat zijn om meer dan een kilogram quantum dots per dag te produceren. “Ons doel is om dat niveau aan het eind van dit jaar te bereiken met de reactoren die we hebben gekocht,” zei Özçelik.
Het project is naar voren gebracht door de Turkse Wetenschapsraad, TÜBİTAK, en zal worden bijgestaan door het ministerie van Ontwikkeling.