Home Nieuws Turkije looft beloning uit voor Palestijn Dahlan voor rol in couppoging Turkije

Turkije looft beloning uit voor Palestijn Dahlan voor rol in couppoging Turkije

Turkije heeft een zogeheten red notice uitgevaardigd voor de Palestijn Mohammad Dahlan, voor zijn rol in de door FETÖ georganiseerde couppoging in Turkije in juli 2016. Er is een beloning uitgeloofd van 4 miljoen Turkse LIRA, zo’n 630.000 EURO. Dahlan wordt gezien als een hitman van de Verenigde Arabische Emiraten in het Midden Oosten en wordt er ook van verdacht zich in te spannen om Turkije, Qatar, Iran en Libië te destabiliseren.

Advertentie

Dahlan is daarmee één van de meest gezochte criminelen door Turkije. De nationale lijst van gezochte misdadigers is onderverdeeld in kleurcodes, afhankelijk van de mate waarin zij een bedreiging worden beschouwd voor de nationale veiligheid van Turkije.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zei vandaag dat de strijd van Turkije tegen FETÖ (Fethullahistische Terreurorganisatie, red), ook gevoerd zal worden tegen sommige mensen met een buitenlandse nationaliteit die betrokken waren bij de couppoging, zoals Dahlan, een Palestijn die werkt voor de Verenigde Arabische Emiraten. Dahlan wordt ervan verdacht dat hij geld heeft doorgesluisd naar FETÖ, de groep die de couppoging in 2016 heeft georganiseerd.

Volgens Turkse inlichtingenbronnen, zo meldt de Turkse krant Sabah, zou Dahlan ook banden hebben met een spionnennetwerk van de Verenigde Arabische Emiraten in Turkije. De Verenigde Arabische Emiraten zouden in samenwerking met Israël, Turkije, Iran en Qatar proberen te destabiliseren. Zij geloven dat Dahlan, die banden onderhoudt met onlangs opgerichte organisaties in Turkije, werkt voor dit doel door geldstromen te organiseren naar bepaalde media-organisaties. Zelf bezit Dahlan ook media-organisaties in de VAE, Egypte en Jordanië. Volgens hetzelfde onderzoek zou één van de sleutelfiguren in het spionagenetwerk van de VAE in Turkije, zelfmoord gepleegd hebben in de gevangenis van Silivri na zijn arrestatie in April.

Dahlan is de voormalige veiligheidschef van de Palestijnse Autoriteit en staat bekend als de ‘Hitman’ van het Midden-Oosten. Fatah stuurde hem in 2011 de laan uit na claims dat hij Yasser Arafat vergiftigd zou hebben. Het jaar daarop werd bekend dat radioactieve polonium werd aangetroffen in het lichaam van de overleden Arafat.

Speculaties dat Dahlan een ondersteunende rol heeft gespeeld bij de couppoging in Turkije zijn niet nieuw en spelen al vanaf juli 2016. Dahlan zou voor de coup een geheime ontmoeting hebben gehad met de voortvluchtige sekteleider Fethullah Gülen. Dahlan staat bekend als hitman en was ook betrokken bij de door George W. Bush gesteunde couppoging in Gaza tegen het Hamas-leiderschap, bij het in diskrediet brengen van Morsi en het ondersteunen van de Egyptische couppleger Abdelfattah Al-Sisi en het stoken van de burgeroorlog in Libië.

Bij de afgeslagen couppoging in Turkije in juli 2016 zijn 251 mensen om het leven gekomen en raakten 2.200 mensen gewond.

Vorig artikelNAVO Secretaris-Generaal: Turkije belangrijk voor NAVO
Volgend artikelMoslima verdedigt joodse vader en zoon die doelwit zijn van christelijk antisemitisme