Home Nieuws Succesvolle lancering inlichtingensatelliet Turkije GÖKTÜRK-1

Succesvolle lancering inlichtingensatelliet Turkije GÖKTÜRK-1

De GÖKTÜRK-1 satelliet, die gebruikt zal worden om inlichtingen te verzamelen en leveren aan de Turkse Strijdkrachten, is maandag 5 december om 14:51 uur succesvol gelanceerd vanaf Frans-Guyana.

Advertentie

De bouw van de satelliet, ontworpen om aan de inlichtingenbehoefte van de Turkse Strijdkrachten te voldoen, is uitgevoerd in de Franse stad Cannes door de hoofdaannemer Telespazio (Italië) samen met Thales Alenia Space (Frankrijk) met technologische input van Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) en ASELSAN.

De satelliet zal 57 minuten na de lancering van de raket op een lage hoogte in een baan om de aarde worden gebracht en zal 59 minuten na de lancering haar zonnepanelen openen. De eerste signalen van de satelliet worden verwacht na 68 minuten vanaf de lancering.

Iedere 90 minuten een rondje om de aarde

Het observatiegevaarte zal iedere 90 minuten zijn baan om de aarde voltooien. Verwacht wordt dat het meer dan 60.000 beelden per jaar naar de aarde zal sturen. Iedere keer wanneer de satelliet Turkije passeert, zullen de geschoten beelden overgedragen worden aan het commandocentrum van de Turkse Strijdkrachten.

GÖKTÜRK-1, die hogere resoluties naar beneden zal sturen dan vergelijkbare satellieten in de ruimte, zal ook andere observatietaken uitvoeren ten behoeve van de wetenschap.

Israël maakte bezwaar

Turkije heeft al eens eerder, in 2012, de GÖKTÜRK-2 de ruimte ingeschoten. Hoewel de GÖKTÜRK-2 technologie heeft om personen te kunnen identificeren vanaf de ruimte, kan het zich in kwaliteit niet meten met GÖKTÜRK-1. De lancering van de GÖKTÜRK-satellieten is tot groot ongenoegen van Israël. De Israëliërs willen niet dat Turkije satellietbeelden kan schieten van het land, omdat men vreest dat de beelden in verkeerde handen zouden kunnen vallen. Israël heeft het Franse bedrijf Thales, aan wie het sommige elektro-optische onderdelen levert, eerder al onder druk gezet om de mogelijkheid van de satelliet om foto’s te nemen wanneer het boven Israël vliegt, uit te schakelen. Turkije heeft het Franse bedrijf verzocht om aan te tonen dat de satelliet overal foto’s van kan maken. Hoewel het bedrijf aanvankelijk weigerde, ging ze later toch overstag toen Turkije de betalingen aan het bedrijf stopzette. De toenmalige premier Recep Tayyip Erdogan wees de Israëlische eisen van de hand en verdedigde het recht van Turkije als soevereine staat om haar eigen hoge resolutie observatiesatellieten te ontwerpen, ontwikkelen, bouwen en in een baan rond de aarde te brengen. Israël heeft al sinds 1988 observatiesatellieten die om de aarde cirkelen.

Een derde satelliet in de GÖKTÜRK serie, is de GÖKTÜRK-3, die al sinds 2013 gebouwd wordt en waarvan de lancering eind 2019 gepland staat. GÖKTÜRK-3 moet beelden kunnen schieten van alle locaties op aarde tijdens dag en nacht en in alle denkbare weersomstandigheden zonder territoriale beperkingen.

GÖKTÜRK-1 heeft in totaal 250 miljoen EURO gekost. De satelliet is maandag succesvol gelanceerd en was te volgen via arianespace.com.