Home Nieuws Turkije lanceert gewapende onbemande vaartuig ULAQ

Turkije lanceert gewapende onbemande vaartuig ULAQ

Turkije lanceert deze week een prototype van het eerste gewapende onbemande vaartuig, de ULAQ, dat is ontwikkeld door de ARES scheepswerf in Antalya in samenwerking met het Turkse defensiebedrijf Meteksan dat in Ankara is gevestigd. Het woord ULAQ is ontleend aan ‘Ulak’, een belangrijke boodschapper, een gezant, in de oude Turkse wereld.

De op afstand bestuurbare, autonoom opererende vaartuig is van alle moderne technologieën voorzien en is door haar Artificiële Intelligentie in staat om zelf te leren. De ULAQ zal door de verschillende mogelijke configuraties kunnen dienen voor uiteenlopende missies variërend van (elektronische) oorlogsvoering, jamming missies, verkennings- en inlichtingen-missies, mijnenjagen, anti-onderzeeboot missies tot search & rescue missies en het blussen van branden.

Advertentie

De ULAQ zal uitgerust worden met vier lasergestuurde CIRIT raketten met een bereik tot 8 kilometer en twee L-UMTAS raketten met een bereik tot 8 kilometer. De eerste schiettesten staan inmiddels gepland in het eerste kwartaal van het aankomende jaar.

Het vaartuig is het resultaat van een drie jaar durende Research & Development fase door ARES en METEKSAN. Het onbemande vaartuig zal een bereik hebben van 400 kilometer, een topsnelheid van 65 kilometer per uur, dag- en nachtzicht capaciteiten en beschikken over Turkse encrypted communicatie infrastructuur. De ULAQ is moeilijk te spotten op de radar en is ongevoelig voor elektronische oorlogsvoering in verband met het feit dat de technologie in zijn geheel in Turkije is gebouwd.

ULAQ zal een grote aanwinst zijn voor de Turkse marine, omdat het deel kan nemen aan maritieme missies in de Mediterrane Zee zonder mensenlevens in gevaar te brengen. Het kan worden bestuurd via mobiele voertuigen aan land of andere maritieme schepen en kan opereren in een ‘roedel’ en in samenwerking met onbemande gewapende drones zoals de Bayraktar TB-2 of de AKINCI. De naam van het vaartuig ULAQ is ontleend aan het woord ‘Ulak’, wat in de oude Turkse wereld een belangrijke boodschapper, een nieuwsbrenger was. “ULAQ is een boodschapper, een gezant uit de oude Turkse cultuur die de staat vertegenwoordigt met zijn buitengewone vaardigheden sinds Centraal-Azië. Tezamen met intelligentie en ervaring beschikt ULAQ over extreme oorlogsschip capaciteiten,zegt Ares CEO Utku Alanc daarover.