Home Nieuws Turkije laat Rohingya-moslims niet in de steek, voert druk op Myanmar verder...

Turkije laat Rohingya-moslims niet in de steek, voert druk op Myanmar verder op

De Turkse president Erdogan heeft dinsdag met de staatsleider van Myanmar Aung San Suu Kyi gesproken over de humanitaire crisis met betrekking tot de Rohingya-moslims in het land, die staatsgeweld en geweld van boeddhistische extremisten ontvluchten in de staat Arakan.

Advertentie

Volgens presidentiële bronnen, zo meldt de Turkse krant Sabah, heeft Erdogan Suu Kyi duidelijk gemaakt dat moslimlanden en de rest van de wereld zich zorgen maken over de mensenrechtenschendingen in haar land.

Erdogan en Suu Kyi spraken over de crisis en de mogelijkheden om de lokale bevolking van humanitaire hulp te voorzien. Turkije veroordeelt terreur en de “Operaties” die de burgerbevolking tot doelwit maken en drong er bij Suu Kyi op aan om zich te onthouden van buitensporig geweld tegen burgers.

Aung San Suu Kyi is de Adviseur van de Staat, een functie die gelijk staat aan de minister president van een land. Suu Kyi ontving eerder een Nobelprijs voor de Vrede voor haar strijd, maar een groeiende afkeer van haar stilzwijgen, terwijl de Rohingya-minderheid in haar land oog in oog staan met een genocide, doet de vraag rijzen of ze deze prijs wel verdient.

Geweld in Myanmar tegen de Rohingya-moslims door Myanmar en boeddhistische extremisten laaide eind augustus weer op. Volgens de VN is er sprake van massaverkrachtingen, massamoorden, verminkingen, onthoofdingen en ontvoeringen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu riep eerder het buurland Bangladesh op om de Rohingya-moslims uit Myanmar op te vangen en bood aan om alle kosten voor die opvang voor haar rekening te nemen. Cavusoglu vliegt woensdag naar Bangladesh waar hij de situatie van de Rohingya zal bespreken.