Home Nieuws Turkije laat OVSE-verkiezingswaarnemer met PKK-sympathieën niet toe

Turkije laat OVSE-verkiezingswaarnemer met PKK-sympathieën niet toe

Één van de OVSE-waarnemers voor de verkiezingen in Turkije op 24 juni is niet toegelaten tot Turkije vanwege zijn warme banden met de terreurbeweging PKK, die verantwoordelijk is voor 40.000 doden in de afgelopen decennia.

Advertentie

De politicus Andrej Hunko zal zijn taken als waarnemer niet gaan uitvoeren, omdat hem de toegang tot Turkije is geweigerd.

Hunko, die lid is van de extreemlinkse partij DIE LINKE, is frequent bezoeker van PKK-demonstraties en staat bekend om zijn warme banden met de terreurbeweging. Hunko zelf ontkent dat hij iets met de terreurgroep te maken heeft, ondanks het feit dat hij meermaals is gespot terwijl hij een vlag van de terreurgroep vasthoudt.

Hij noemt het zelf absurd dat hem de toegang is geweigerd en hij in verband wordt gebracht met de PKK, terwijl Hunko het Duits parlement eerder nog verzocht om de PKK van de terreurlijst te verwijderen.

De terreursympathieën van één van de waarnemers van de OVSE doet de objectiviteit van de OVSE geen goed. De PKK wordt door de EU, VS en Turkije erkend als een terroristische organisatie die verantwoordelijk is voor meer dan 40.000 doden. De terreurgroep PKK is ook actief in Europa om haar kas te spekken middels drugs- en mensenhandel.

Een andere OVSE-waarnemer, Nikolaj Villumsen, staat ook bekend om zijn sympathieën met de terreurbeweging PKK. Of hem de toegang ook is geweigerd, is vooralsnog onduidelijk.