Home Nieuws Turkije kreeg inlichtingen Nederland over banden uitgezette journalist Ans Boersma met terroristische...

Turkije kreeg inlichtingen Nederland over banden uitgezette journalist Ans Boersma met terroristische organisatie

Turkije heeft vandaag de Nederlandse journalist Ans Boersma tot ongewenst persoon verklaard en uitgezet. Boersma werkte voor het Financieel Dagblad als geaccrediteerde journalist in Istanbul. Turkije zegt dat haar uitzetting niets te maken heeft met haar werk als journalist, maar dat Turkije inlichtingen heeft gekregen van de Nederlandse politie over banden met een terroristische organisatie.

Advertentie

Boersma wilde gisteren haar verblijfsvergunning in Turkije verlengen toen ze werd opgepakt en naar het politiebureau overgebracht. Nederlandse diplomaten konden niet voorkomen dat ze kon worden uitgezet.

Thomas Bruning secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten refereert aan twee andere gevallen waarbij Ebru Umar en Frederike Geerdink zijn uitgezet en zegt dat het een “Nieuw dieptepunt is in het persvijandige beleid van Turkije” en roept de politiek in Nederland en de Europese Unie op tot actie.

Turkije zegt in een verklaring dat haar uitzetting niets te maken heeft met haar werk als journalist, maar dat ze inlichtingen heeft ontvangen over banden met een terroristische organisatie en een verzoek om informatie over haar in- en uitreizen naar en van Turkije. Om welke terreurorganisatie het gaat, wordt niet openbaar gemaakt, maar in een verklaring van Fahrettin Altun, de communicatiedirecteur verbonden aan de Turkse president, refereert Turkije aan het veiligheidsrisico dat terreurorganisaties zoals PKK en ISIS vormen en aan de talloze aanslagen waarbij 2.000 mensen zijn omgekomen.

Het Openbaar Ministerie in Nederland zegt tegen de NOS dat ze niet om uitlevering of uitzetting hebben gevraagd en wil niet bevestigen of er een strafrechtelijk onderzoek loopt waarbij Boersma betrokken is.