Home Nieuws Turkije kondigt ruimtevaartprogramma aan, in 2023 de eerste maanmissie

Turkije kondigt ruimtevaartprogramma aan, in 2023 de eerste maanmissie

Türkiye Uzay Ajansi

Turkije heeft deze week een uitgebreid ruimtevaartprogramma aangekondigd. Het tienjarig programma behelst onder andere een maanlanding, het opzetten van een ruimtestation en het sturen van een Turkse ‘astronaut’ naar de ruimte, aldus de Turkse president Erdogan Over de naam ‘astronaut’ moet nog beslist worden.

Advertentie

Turkije wil in 2023, bij de 100-jarige oprichting van de Turkse Republiek, een hard landing op de maan uitvoeren, in het tienjarenplan een Turkse ‘astronaut’ de ruimte inschieten, samenwerken met andere landen voor het opzetten van een ruimtestation en het ontwikkelen van een globaal merk in satelliet-technologie. Het Turkse Ruimtevaartagentschap TUA, dat in 2018 is opgezet, is in gesprek met de VS, Rusland, Japan, India en China voor samenwerking op het gebied van het gebruik van de ruimte voor civiele doeleinden.

Omdat het gebruik van de ruimte voor civiele doeleinden internationale coöperatie vereist, staat Turkije op het punt om een overeenkomst te sluiten met Azerbeidzjan en Pakistan voor haar ruimtevaartagentschap. Turkije staat ook op het punt voor het opstellen van een conceptovereenkomst met Rusland voor samenwerking in de ruimte.

Elon Musk

Turkije heeft ook veelvuldig contact met Space X van Elon Musk. Vorige maand sprak de Turkse president Erdogan met Musk over samenwerking op het gebied van ruimtevaarttechnologie. Space X lanceerde toen de communicatiesatelliet Türksat 5A. Türksat 5B staat op het programma voor de zomer van 2021.

Doelstellingen

Bij de honderdjarige oprichting van de Turkse Republiek zal met internationale samenwerking een nationaal geproduceerd hybride raket een hard landing op de maan uitvoeren. Daarnaast wil Turkije een globaal merk in satelliet-technologie ontwikkelen, een Turks GPS-systeem ontwikkelen, investeren in ruimteweer, het ontwikkelen van technologie om ruimteobjecten te volgen, het uitbreiden van de ruimtetechnologie-industrie in Turkije, het opleiden van ruimtepersoneel en het sturen van Turkse ‘astronauten’ naar de ruimte.