Home Nieuws Turkije keert EU de rug toe

Turkije keert EU de rug toe

Een geplande ontmoeting van hoge afgevaardigden uit Turkije en de EU zijn wederzijds afgezegd ‘om meer relevante inhoudelijke kennis te vergaren’, aldus de Turkse afgevaardigden. 
Çavuşoğlu

Advertentie

Business as usual
Een hogere Turkse diplomaat spreekt daarover de EU diplomaten tegen. Die verklaarden eerder, dat het zou gaan om een eenzijdige afzegging vanuit de EU, door de aanhoudende kritiek op de autoritaire houding van de Turkse regering en de geuite zorgen dat een dergelijke ontmoeting de verhoudingen zouden kunnen verslechteren.  ‘De ontmoeting was begin april gepland. Toen hebben we het uitgesteld tot 15 april en na onze laatste onderhoud hebben we het uiteindelijk uitgesteld tot juni. We hebben deze beslissing genomen, omdat we eensgezind waren over het feit dat we niet genoeg materiaal hadden om over te spreken op dit moment. Als we deze ontmoeting door zouden laten gaan, dan hadden we het gehad over zaken, waar we al eerder over hebben gesproken. Er zijn geen spanningen, ‘het is business as usual”, onderschrijft de Turkse diplomaat die anoniem wenst te blijven.

Google klaagt over omleidingen door Turkse regering
Deze opmerkingen komen als reactie op de  anonieme EU diplomaat die verklaarde dat de relatie tussen Ankara en Brussel in een patstelling is terecht gekomen en dat een ontmoeting op dit moment de verhoudingen alleen maar zou verslechteren.
Ondertussen pleiten een divers palet van Duitse partijen voor het stopzetten van de onderhandelingen. Dit naar aanleiding van de laatste social-media blokkade. Ook zoekgigant google mengde zich eerder in de discussie, door te stellen dat zoekacties op haar zoekmotor in Turkije moedwillig worden omgeleid.

Verregaande samenwerking tussen EU en parallelle krachten Turkije
Mevlüt Çavuşoğlu, de nieuwe EU-onderhandelaar voor Turkije, reageerde enkele dagen geleden op de roerige discussie over toetreding. Çavuşoğlu gaf aan, dat als de onderhandelingen stopgezet worden, dit als een teken aan de wand beschouwd kan worden, van verregaande samenwerking tussen de EU en de parallelle krachten in Turkije om de AKP regering omver te werpen.  Turkije, waar de economische crisis geheel aan voorbij lijkt te gaan en al jaren in een opwaartse economie zit, focust zich inmiddels meer en meer op handelspartners buiten de EU.