Home Nieuws Turkije in VN veiligheidsraad

Turkije in VN veiligheidsraad

New York – Turkije gaat voor vijfde periode in VN veiligheidsraad

Advertentie

Davutoglu WEF

We gaan op internationale campagne

De Turkse minister van Buitenlandse zaken Ahmet Davutoğlu heeft vandaag gesproken met afgevaardigden van 80 landen in New York om steun te vergaren. Turkije wil in 2015 een zetel in de VN veiligheidsraad bemachtigen als niet-permanent lid.
‘Turkije gaat na de lokale verkiezingen, dit keer op internationale campagne’, aldus Davutoğlu die sprak op een persconferentie in het VN hoofdkwartier.

Afrikaanse Unie staat achter Turkije
Davutoğlu gaf aan dat Turkije de steun van veel landen achter zich heeft om een zetel te winnen in de VN veiligheidsraad. Dit zou mede door het optreden van Turkije in de veiligheidsraad in 2009-2010 zijn gekomen. Normaliter, wacht een land één of twee decennia met het indienen van een nieuw verzoek. Turkije is wat dat betreft een uitzondering in positieve zin.
Davutoğlu, die sprak na ontmoetingen met 54 afgevaardigden van landen verbonden aan de Afrikaanse Unie, verklaarde dat de meeste landen hun steun zouden hebben toegezegd om Turkije te steunen in haar bod op een vijfde termijn in de VN veiligheidsraad.
De veiligheidsraad kiest 10 niet-permanente leden voor de termijn van twee jaar, waarin ze naast de vijf permanente leden functioneren. Turkije, die al bijna 70 jaar lid is van de VN, is tot dusver vier keer verkozen. 

Wiens belangen dient Gülen
Toen er vragen werden gesteld over de Turkse scholen in het buitenland, die vermoedelijk gelinkt zijn aan de Gülen beweging, reageerde Davutoğlu  ‘ik zou dit niet verklaard hebben, als u de vraag niet had gesteld, maar Turkse scholen in Amerika… Sommige privé personen klagen over hun eigen land (Turkije) door brieven te sturen aan vertegenwoordigers van andere regeringen’.
Davutoğlu werd eraan herinnerd dat hijzelf en Recep Tayyip Erdoğan in het verleden regelmatig deze scholen hebben bezocht, voordat er gebroken werd tussen de Turkse regering en de Gülen beweging. Davutoğlu zette zijn betoog verder met ‘Sommige van die buitenlandse vertegenwoordigers van andere regeringen hebben die brieven aan mij overhandigd. Wij hebben het recht om vraagtekens te zetten bij deze brieven van de Gülen beweging en wiens belangen ze dienen’.