Home Nieuws Turkije houdt mogelijk referendum over staken toetredingsonderhandelingen met EU

Turkije houdt mogelijk referendum over staken toetredingsonderhandelingen met EU

President Erdogan heeft aangekondigd dat Turkije mogelijk een referendum gaat houden over de toetredingsonderhandelingen met de EU. Dit deed hij tijdens een bijeenkomst van het Brits-Turkse Tatlidil Forum.

Advertentie

Erdogan benadrukte tijdens zijn speech het belang van een goede samenwerking tussen Turkije en het Verenigd Koninkrijk en refereerde aan het besluit van de Britten om te kiezen voor een Brexit. Volgens de Turkse president zou het na het referendum op 16 april goed mogelijk zijn dat Turkije een bindend referendum organiseert om te bepalen of de toetredingsonderhandelingen met de EU definitief stopgezet worden.

Wij houden nu een referendum op 16 april. Daarna kunnen we voor de (EU) onderhandelingen een referendum organiseren en zullen we de uitslag van het referendum als bindend beschouwen. Dat zijn we aan het volk verplicht. Want het was 1963, het is 2017, Turkije wordt al 54 jaar buiten de deur (van de EU) gehouden,” aldus Erdogan.

“We zitten allemaal in hetzelfde schuitje”

President Erdogan reageerde ook kort op de economische crisis in de wereld. Volgens hem draait de wereld op voor de kosten van de crisis die veroorzaakt is door enkele hebzuchtige banken, en zijn de gevolgen van de conflicten in Syrië, Irak, Jemen en Libië ook wereldwijd voelbaar. Zo kent terreur, zegt de Turkse president, ook geen landsgrenzen. Erdogan sprak zich tijdens de bijeenkomst ook uit over de terreuraanslag in Londen.

“Namens mijn land en onze bevolking breng ik mijn condoleances over aan de bevolking van het Verenigd Koninkrijk. Deze aanslag laat zien dat terreur geen grenzen, normen en waarden kent. Het is zeer opvallend dat het parlement het doelwit is geworden van deze aanslag. Ook ons parlement was op 15 juli het doelwit van een bombardement. Wij begrijpen als volk hoe het is om honderden burgers, waaronder baby’s en kinderen, te verliezen bij aanslagen van terreurorganisaties als PKK, DAESH, FETÖ. Deze aanslagen maken ons alleen maar vastberadener om terreur te bestrijden. Turkije staat in de strijd tegen terreur pal naast het Verenigd Koninkrijk,” aldus Erdogan.

Uit een enquête van november 2016 blijkt dat ongeveer 44% van de ondervraagde Turken opschorting van de toetredingsgesprekken met de EU een positieve ontwikkeling voor Turkije zouden vinden, terwijl 47% het als negatief classificeert. Onderverdeeld naar partijen staat de achterban van de AK-Partij (58,6%) het meest positief tegenover een opschorting, gevolgd door MHP (54,2%), CHP (20,6%) en HDP (11,7%). 86,7% van de ondervraagde Turken, zo blijkt uit dezelfde peiling, vindt dat de EU niet oprecht is in haar aanpak van de vluchtelingenproblematiek. 86,6% van de ondervraagden steunt een toenadering tussen Turkije en Rusland.

Wil jij dat Turkije toetreedt tot de EU?

View Results

Laden ... Laden ...